Robne kuće Beograd prodate su juče na javnoj licitaciji za 360 miliona evra domaćoj kompaniji Verano motors. Početna cena od 140 miliona evra uvećavana je po „licitacionom koraku“ od pet miliona evra, do iznosa od 260 miliona evra. U završnici su se nadmetali Edelvajs investment iz Švajcarske, iza koga stoji ruski kapital i srpska kompanija Verano motors (iza koje, navodno, stoji Delta holding, odnosno Miroslav Mišković) koja je izlicitirala dobitnu cenu.

Robne kuće Beograd prodate su juče na javnoj licitaciji za 360 miliona evra domaćoj kompaniji Verano motors. Početna cena od 140 miliona evra uvećavana je po „licitacionom koraku“ od pet miliona evra, do iznosa od 260 miliona evra. U završnici su se nadmetali Edelvajs investment iz Švajcarske, iza koga stoji ruski kapital i srpska kompanija Verano motors (iza koje, navodno, stoji Delta holding, odnosno Miroslav Mišković) koja je izlicitirala dobitnu cenu.
– Moj prvi utisak je da sam skupo platio Robne kuće, a drugi je da taj posao predstavlja veliki izazov kroz koji ćemo moći da se dokažemo. Ako ste primetili, sve druge učesnike zastupali su advokati, samo sam ja došao lično i moram da kažem da su i emocije uticale na to da idem do kraja i da pristanem na tako visoku cenu. Stranci možda ne znaju, ali Robne kuće su nekada bile treći trgovinski lanac u Evropi, prvi u Jugoistočnoj Evropi i predstoji sada mnogo rada i ulaganje od oko 70 miliona evra kako bi im se povratio stari sjaj – izjavio je novi vlasnik RK Beograd Radomir Živanić. On je dodao da pitanje bivših vlasnika objekata u Knez Mihailovoj kao i građevinskog zemljišta na kome su neke od robnih kuća sazidane, nije njegov problem, jer je on imovinu kupio od države.

Radnici RK Beograd: Još smo dobro prošli

Zaposleni i bivši radnici Robnih kuća Beograd nisu zadovoljni zbog prodaje kompanije, a predsednik Udruženje radnika poverilaca Radoje Arsenić rekao je za Danas da još uvek nisu odlučili kako će reagovati.

– Nismo zadovoljni jer tražimo da se, po izmirenju poverilaca, 30 odsto izdvoji kao nadoknada po godini staža za bivše i sadašnje radnike a da 70 odsto ide u državni budžet, jer nam to pripada prema Zakonu o stečaju. Međutim, prema predlogu ministra ekonomije i regionalnog razvoja (koji mi nismo prihvatili), za oko dvanaest hiljada evidentiranih radnika, izdvojiće se, na osnovu izlicitirane cene, 29,5 miliona evra. A što se cene tiče, još smo dobro i prošli, ukoliko se ima u vidu „hajka“ koju je Mreža za restituciju vodila poslednjih nekoliko dana u nameri da otera ozbiljne inostrane kupce, što se i dogodilo – kaže Arsenić.

Nakon održane licitacije, u Agenciji za privatizaciju nisu krili zadovoljstvo zbog „uspešno organizovane prodaje i odlične cene“.
– Osnovni cilj je postignut jer će poverioci RK Beograd biti namireni u punom iznosu, a razlog za zadovoljstvo imaju i radnici te kompanije kao i država jer će i budžet ostvariti deo prihoda. Nismo očekivali da će biti postignuta tako visoka cena, u početku smo čak strahovali da ni za početnu cenu neće biti zainteresovanih. Međutim, kada je 40 firmi otkupilo licitacionu dokumentaciju, a naročito kada je deset učesnika uplatilo i 44 miliona bankarskih garancija, bilo je jasno da smo ponudu dobro pripremili, a izlicitirani iznos bio je neki maksimum u prognozama – izjavila je Vesna Džinić, direktor Agencije za privatizaciju i naglasila da novi vlasnik, koji je kupio kompaniju iz stečaja, ima mogućnosti da nastavi, ali i da promeni delatnost, jer nema nikakve obaveze prema agenciji koje bi imao da je reč o prodaji kroz privatizaciju.
Ona je potvrdila da je bilo problema poslednjih dana pred licitaciju zbog osporavanog vlasništva nad objektom u Knez Mihailovoj ulici, jer je po prijavi Mreže za restituciju, najpre obustavu prodaje zahtevala Republička direkcija za imovinu, zatim Republičko javno pravobranilaštvo i na kraju je Trgovinski sud u Beogradu u izvršnom postupku doneo rešenje o privremenoj meri zabrane prodaje te zgrade.
– Agencija je sve papire o društvenom vlasništvu imovine Robnih kuća predočila Direkciji i Pravobranilaštvu, tako da su oni povukli zahteve, ali iznenadila nas je odluka Trgovinskog suda u Beogradu, jer je doneta u postupku u kome nismo bili pozvani da se izjasnimo, što je prilično neuobičajena procedura. Takođe, nejasno je zbog čega je takva odluka doneta na dan pred održavanje licitacije. Ako je nešto sporno, zbog čega se čekao baš taj trenutak kada su Robne kuće u stečaju od 2002. godine. Međutim, brzo je usledio i adekvatan odgovor Višeg trgovinskog suda u Beogradu, koji je rešenje prvostepenog suda poništio jer nije poštovana procedura izvršnog postupka, ali moram da naglasim da bi i bez toga licitacija bila održana – objasnila je Džinićeva.
Potpredsednik Trgovinskog suda u Beogradu Stevo Đuranović potvrdio je za Danas da privremena mera kojom je sud zabranio otuđenje jedne od nepokretnosti u vlasništvu Robnih kuća Beograd, i da nije ukinuta, ne bi mogla da utiče na jučerašnji tok licitacije. „Mera je doneta po ubeđenju jednog sudije, ali nije bilo smetnji da se prodaja obavi jer je reč o prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica, a ne pojedinačnih delova i objekata“, rekao je Đuranović.
U Mreži za restituciju tvrde da licitacija nije smela da bude obavljena, jer odluka Višeg trgovinskog suda u Beogradu nije bila pravosnažna.
– Da bi proizvela pravno dejstvo, odluka kojom je oboreno rešenje Trgovinskog suda u Beogradu morala je da bude uručena strankama u postupku, a činjenica je da bivši vlasnik robne kuće u Knez Mihailovoj ulici broj 5, Miladin Komadinić, po čijoj je tužbi mera i izrečena, nije primio akt drugostepenog suda. On ni tokom jučerašnjeg dana nije primio to rešenje, iako je bilo pretnji da će platiti visoku kaznu zbog toga, čak ga je sudski izvršitelj zvao na mobilni telefon kako bi mu uručio rešenje. To samo govori o tome da postoji sprega između svih učesnika u ovoj prodaji, zbog čega ćemo protiv odgovornih lica u Agenciji za privatizaciju podneti krivične prijave, a dopunićemo i prijave koje su već podnete Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal – rekao je za Danas Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari