Verhiejen: Realan rast od tri odsto 1Foto: Wikipedia

Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verhiejen izjavio je da i dalje misli da je stopa privrednog rasta u Srbiji od tri odsto u ovoj godini realna, ali da narednih 20 godina to mora biti pet odsto ako želimo da uhvatimo korak sa razvijenim zemljama Evropske unije.

On je u intervjuu za Politiku ocenio da je rešavanje problema preduzeća u državnom vlasništvu izazov za novu Vladu Srbije, a poenta je u tome što te kompanije, koje još nisu reformisane, „za sada ne nanose mnogo štete srpskoj ekonomiji, ali sprečavaju nova ulaganja“.

Verhiejen je ukazao da kašnjenja u reformama državnih preduzeća, poput Elektroprivrede Srbije, mnogo koštaju građane.

On je rekao i da zna da su budžeti lokalnih samouprava, koji mogu biti rizik za javne finansije, bili predmet razgovora Fiskalnog saveta Srbije i mijsije Međunaropdnog monetarnog fonda, ali je dodao da „ne zna mnogo o toj analizi“.

Mislim da je mnogo veći rizik za Srbiju to što se ljudi ovde ne oslanjaju na privatni sektor, već na državu i javni sektor i „to što su im oči uprte u državu je mnogo veći rizik od svih fiskalnih rizika“, konstatovao je Verhiejen.

On je pohvalio ministra finansija Dušana Vujovića što je u tri godine sproveo tešku fiskalnu konsolidaciju, uprkos tome što nije političar već ekspert.

Vujović je sproveo reformski programski program za koji je, pre nekoliko godina, malo ko u Srbiji verovao da je tako nešto moguće primeniti o ovoj zemlji. Ako bi Ana Brnabić, kao premijerka, imala sličan pristup posli, njene šanse za uspeh su dobre, zaključio je Verhiejen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari