Veselinović: Lustrirati sindikate 1Željko Veselinović Foto: Medija centar

Predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović ocenio je za N1 da je Srbiji potrebna lustracija sindikata jer su mnogi, kako kaže, samo produžena ruka vlasti.

Za manje od mesec dana u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ u Lučanima izbila su dva požara. Nakon prvog požara 14. jula, dva radnika su preminula. Drugi požar izbio je 3. avgusta, ali radnici na sreću nisu životno ugroženi.

Veselinović za N1 kaže da je saopštenje u kome rukovodstvo i sindikat lučanske fabrike kažu da se smrtni slučajevi događaju i na autoputevima i da se stradanje radnika politizuje, sramotno i da ditektor fabrike, umesto da snosi odgovornost, skreće temu.

Direktor je, kako kaže, morao biti smenjen nakon dve nesreće u jednom mesecu, a ne da umesto toga izlazi sa bahatim saopštenjem.

Predsednik Sloge za to krivi predsednika države i ostale najviše funkcionere koji, prema njegovim rečima, aboliraju nesposobne direktore širom zemlje i daju im vetar u leđa da se tako ponašaju.
“Ako neko hoće da reši problem u Lučanima treba da smeni direktora, to bi bio pokazatelj da nadzor ima smisla. Ako ostave iste rukovodioce, to je za mene obična prazna priča za zamajavanje naroda”, poručio je Veselinović. On je oštro kritikovao i sindikat fabrike u Lučanima što je stao iza spornog saopštenja, jer je time, kako kaže, uvredio svoje mrtve kolege.

Veselinović tvrdi da su Savez samostalnih sindikata i UGS Nezavisnost produžena ruka vlasti i da rukovodioci tih sindikalnih organizacija, kroz postavljenja u mnogim telima, zarađuju i po više hiljada evra mesečno.

“Koji je onda vaš interes da branite radničku klasu? Branićete vlast. To je srž problema, zašto su radnici tu gde jesu”, smatra on.

Veselinović je optužio i Savez samostalnih sindikata da je fingirao štrajk u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, kao i da su unapred imali dogovor sa rukovodstvom.

“Radnici Fijata su na kolektivnom odmoru. Nije bilo posla, a tih 20 dana štrajka su se svi digli da kažu koliko se gubi. Ne gube ništa, nisu imali posla! SSS je potpisao jedan skandalozan sporazum kojim radnicima zabranjujete štrajk tri godine, a da ste posle 20 dana štrajka dobili povećanje plate od 2,5 odsto”, kaže on.

Predsednik Sloge poručuje i da je u takvim uslovima nemoguće da se sindikati ujedine, i da je zato sindikatima u Srbiji potrebna lustracija.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari