Veselji traži suspenziju taksi 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji ponovio je danas zahtev za tromesečnu suspenziju taksi na robu iz Srbije i BiH, kako bi se pružila mogućnost za dijalog i da se ne Kosovo bi suprotstavljalo strateškim interesima SAD i zapadnih partnera, prenosi RTK.

Ocenjujući da je „taksa bila pravedna i suverena državna odluka u uslovima kada je Srbija činila brutalnu diplomatsku agresiju na Kosovo“, Veselji je rekao da se pri toj odluci ostaje „do kraja“, ali da na njegov stav utiču jasni zahtevi SAAD i Zapada da se obezbedi istorijski dijalog sa jasnim zapadnim ciljevima.

„Mi moramo suspendovati taksu samo za određeni period od 120 dana, sa ciljem da budemo na strani SAD i Zapada i da pružamo priliku Srbiji za istorijski zajednički sporazum „, rekao je Veselji u svom govoru na 49. godišnjicu osnivanja Univerziteta u Prištini, prenosi RTKlive. On je rekao kako ne želi i neće dozvoliti „da bilo ko u našoj politici dozvoli da SAD i EU budu protiv nas, a još manje na strani Srbije“.

Veselji je rekao kako „uvođenje takse ne trebalo da ostavlja utisak“ da je Priština protiv dijaloga. „Tokom mog političkog angažmana svedok sam da smo pobedili svaki put kada smo bili sa Sjedinjenim Državama. Moj stav je jasan: ni na koji način ne bi trebalo da prekršiti principe naše države, naše dostojanstvo kao države, ali istovremeno moramo biti fleksibilni i ne dovoditi u pitanje partnerstvo s najvećim saveznikom – SAD“, rekao je Veslji.

On je naglasio da se Kosovo i njegov suverinetet ne brani „ignorisanjem Amerike i njenih strateških interesa u regionu, jer su to i naši nacionalni interesi“. „Usamljeni nećemo stići nikuda“, poručio je Veselji, a prenosi RTK live.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari