Veštak tri puta menjao nalaz 1Foto: FI/Jason Morrison

Sutkinja Višeg suda u Novom Sadu Mirela Mirčetić odobrila je na jučerašnjem ročištu zahtev advokata Ilije Devića, većinskog vlasnika ATP Vojvodine, i odredila dodatni rok od osam dana kako bi se tačno precizirao tužbeni zahtev protiv Grada u sporu koji je pokrenut za naknadu lične štete zbog neispunjenog ugovora.

Ubrzo nakon održanog ročišta, Viši sud je medijima prosledio saopštenje, jer je, kako se navodi, u prethodnom periodu uočio interesovanje javnosti za ovaj postupak.

„Na raspravi su prisustvovali tužilac Ilija Dević, lično, kao i njegovi advokati, dok zakonski zastupnik Grada Novog Sada, odnosno predstavnici Gradskog pravobranilaštva nisu pristupili, iako su primili poziv za glavnu raspravu“, stoji u saopštenju i dodaje se da je ročište održano „u odsustvu uredno pozvanog tuženog, i na istom su se advokati Dević Ilije ponovo izjašnjavali o razlozima zbog kojih su predlagali dokaze u ovom postupku“.

Naime, kako je objasnio punomoćnik Devića, u ovom predmetu, otvorenom 2011. godine, promenilo se četiri sudija a veštak izabran da odredi iznos lične štete koju je pretrpeo taj investitor jer Grad nije ispoštovao ugovor koji je ATP Vojvodina sklopila o izgradnji kompleksa nove međunarodne autobuske stanice i servisa – tri puta je menjao svoj nalaz. Naime, stručno veštačenje po nalogu suda najpre je dao tim Mašinskog fakulteta u Beogradu, a prema tim tehničkim parametrima veštak ekonomske struke trebalo je da utvrdi vrednost izgubljene dobiti i ukupnu štetu nastalu jer stanica i servis nisu mogli da rade.

Kako je rečeno u sudnici, veštak je najpre ignorisao nalaz Mašinskog fakulteta i konstatovao da štete nema, potom je rekao da je ima, čak je i izračunao kolika je, da bi u trećem pokušaju iznos iz tog istog nalaza nekoliko puta umanjio. Uz to, šteta je obračunata samo do novembra 2014. dok je nalog suda bio da se utvrdi celokupan period koji, uzgred, još uvek traje. Zanimljivo je i to što je isti veštak, po istom zahtevu samo Privrednog suda i u predmetu gde je po istoj stvari tužilac bila ATP Vojvodina, uvažio nalaz Mašinskog fakulteta i obračunao iznos nastale štete.

„Ne znamo šta je razlog za ovako strašne promene u nalazu veštaka, da li je reč o pritisku ili se nekome žuri da se ovaj predmet okonča a pre nego što se utvrdi konačan iznos štete“, objasnili su advokati Devića i zatražili priliku da dostave precizirani tužbeni zahtev kojim bi bilo objedinjeno sve ono što je sud i inače zahtevao od veštaka. „Sud je u cilju konačnog razjašnjenja o tome šta sve obuhvata tužbeni zahtev, advokatima Ilije Devića dozvolio rok u tražene svrhe, pa će se nakon konačnog postavljanja tužbenog zahteva, odlučiti o daljem toku postupka na sledećem ročištu“, navodi se u saopštenju Višeg suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari