Nemački konzorcijum biće pozvan da dostavi ponudu za 70 odsto udela u državnoj kompaniji koja upravlja bugarskom pomorskom flotom, saopštila je vlada te zemlje. Konzorcijum koji predvodi nemačka firma Martrejd šiping & transport jedini je ponuđač koji će biti pozvan da podnese ponudu do 8.

Nemački konzorcijum biće pozvan da dostavi ponudu za 70 odsto udela u državnoj kompaniji koja upravlja bugarskom pomorskom flotom, saopštila je vlada te zemlje. Konzorcijum koji predvodi nemačka firma Martrejd šiping & transport jedini je ponuđač koji će biti pozvan da podnese ponudu do 8. novembra jer preostala dva ponuđača, indijski Esar šiping i grčki Čartvorld šiping, nisu ispunili uslove tendera. „Iako postoji samo jedan ponuđač nećemo prodati kompaniju po bilo kojoj ceni“, izjavio je izvršni direktor bugarske agencije za privatizaciju Todor Nikolov, ali dodao da je bolje prodati je što pre nego propustiti trenutni povoljni globalni trend u vezi sa pomorskim resursima. Crnomorska flota Bugarske broji 71 brod, ali većina mora biti unapređena. Preostalih 30 odsto udela biće ponuđeno kupcu u periodu od pet do šest godina.
Peking – Kineski spoljnotrgovinski višak za prvih devet meseci ove godine premašio je rekord postavljen za celu prošlu godinu, sa skokom izvoza u septembru od gotovo 23 odsto, saopštila je prošle nedelje vlada te zemlje. Septembarski suficit od 23,9 milijardi dolara je za 56 odsto veći od viška uknjiženog istog meseca prošle godine, navodi kinesko ministarstvo trgovine. Ukupno, za devet meseci Kinezi su prodali svetu za 185 milijardi dolara više robe nego što su kupili, što je iznad 177,5 milijardi dolara suficita iz 2006. Kineski analitičari predviđaju da će višak za celu 2007. godinu dostići 275 milijardi dolara. Kineska vlada ponavlja da se „ne trudi aktivno“ u povećanju suficita. Ali, trgovinski partneri, pre svega u SAD, traže zavođenje sankcija Kini ako Peking ne preuzme brže mere u labavljenju kontrole nad juanom čija, kako se tvrdi, veštačka niska vrednost daje nepoštenu konkuretnost kineskom izvozu.
Seul – Samsung Elektroniks, jedna od najvećih svetskih kompanija u oblasti tehnologije, saopštila je da je ostvarila prvi rast profita u poslednja četiri kvartala, čemu je doprinelo jačanje u sektorima mobilnih telefona i televizora s ravnim ekranom. Samsung je saopštio i da će do kraja godine povećati investicije za 1,2 milijardi dolara, namenjene najvećim delom sektoru proizvodnje čipova. Najveća južnokorejska kompanija zaradila je 2,4 milijardi dolara ili 1,68 milijardi evra u periodu jul-septembar što predstavlja povećanje profita od jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ovaj rast, koji je premašio očekivanja analitičara, prekinuo je seriju od tri kvartala u kojima je profit padao. Samsung je najveći svetski proizvođač kompjuterskih memorijskih čipova i televizora s ravnim ekranom i drugi na svetu po proizvodnji mobilnih telefona, iza finske Nokije. U poslednjem kvartalu Samsung je prodao 42,6 miliona telefona, a u prva tri kvartala ukupno 115 miliona čime će premašiti prošlogodišnju prodaju od 114 miliona telefona. U kompaniji očekuju da ove godine prodaju i 12 miliona LCD televizora.
Nju Delhi – Nakon godina borbe da stvori uporište u Indiji, korporacija Dženeral Motors u poslednje vreme postiže uspeh. U poslednjih šest meseci Dženeral Motors prodao je u Indiji dva i po puta više automobila nego za celu prošlu godinu iako je ukupna potražnja za novim automobilima pogođena visokim rastom kamatnih stopa. Ove brojke ističu uspeh Dženeral Motorsa na jednom od najbrže rastućih tržišta za prodaju autmobila, iako prodaja te kompanije u Indiji (oko 21.000 u periodu april-septembar) u velikoj meri zaostaje za brojkom od 293.000 automobila koliko je lider na tržištu Maruti Suzuki prodao u istom periodu. Tržišni udeo Dženeral Motorsa u Indiji porastao je na 3,6 odsto čime su prestigli svog rivala Ford. Uspeh su donela dva nova modela koje je kompanija predstavila početkom godine – jeftini „ševrolet spark“, koji je posebno polurana kod žena, kao i „ševrolet aveo“.
Čikago – Korporacija MEKDONALD’s saopštila je prošle nedelje da će profit u trećem kvartalu premašiti očekivanja Vol Strita zbog još jednog meseca odlične prodaje od strane najvećeg svetskog lanca brze hrane. Kompanija je saopštila da je prodaja u restoranima koji posluju više od godinu dana porasla za 5,9 odsto u septembru čemu je najviše doprineo rast prodaje od 12 odsto u regionima Azije, Pacifika, Bliskog Istoka i Afrike. Prodaja u SAD porasla je za 3,5 odsto što predstavlja rast 54. mesec zaredom. Rezultati MEKDONALDS’a za treći kvartal biće objavljeni 19 oktobra. Poslednji podaci pokazuju nastavak odlične serije koja je počela 2003. i traje zahvaljujući dobrim promocijama, menijima s popustom i popularnim novim proizvodima. I restorani u Evropi imali su dobar rezultat i rast prodaje od 5,7 odsto, a najuspešniji su bili restorani u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Rusiji dok je u Nemačkoj zabeležen pad prodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari