Japanske finansijske institucije izgubile su oko 230 milijardi jena (2,1 milijardi dolara) zbog investicija baziranim na rizičnim stambenim kreditima u SAD u prvoj polovini fiskalne 2007. godine, preneli su japanski mediji procene vlade. Agencija za finansijske usluge u četvrtak je izvestila da su problemi na hipotekarnom tržištu SAD imali ograničeni uticaj na japanske finansijske institucije.

Japanske finansijske institucije izgubile su oko 230 milijardi jena (2,1 milijardi dolara) zbog investicija baziranim na rizičnim stambenim kreditima u SAD u prvoj polovini fiskalne 2007. godine, preneli su japanski mediji procene vlade. Agencija za finansijske usluge u četvrtak je izvestila da su problemi na hipotekarnom tržištu SAD imali ograničeni uticaj na japanske finansijske institucije. Međutim, gubici bi mogli da se povećaju zbog potresa na tržištu koji su usledila, a koji traju od prošlog meseca. Ovo je prva procena japanskih finansijskih vlasti o šteti koju je nanela kriza na američkom hipotekarnom tržištu. Zasnovana je na istraživanju Agencije u 576 finansijskih institucija, uključujući 10 najvećih bankarskih grupacija u zemlji. Najveću štetu pretrpele su najveće japanske banke.
Seul – Parlament Južne Koreje u petak je usvojio odobrenje za sprovođenje nezavisne istrage o optužbama o podmićivanju u Samsung grupi. Dokument će ići na konačno odobrenje predsedniku Ro Mu-hjanu. Njegov kabinet saopštio je da on može staviti veto na dokument jer su državni tužioci već pokrenuli istragu o skandalu u najvećoj industrijskoj grupi u zemlji. Parlament ipak može da poništi veto ako većina od 299 poslanika prisustvuje glasanju i dve trećine njih glasa za poništavanje. Za odobrenje je u petak glasalo 155 poslanika, 17 je bilo protiv i 17 uzdržano dok 110 poslanika nije prisustvovalo glasanju. Dokument zahteva od predsednika Ro Mu-hjana da imenuje nezavisni savet koji će istražiti optužbe protiv Samsunga, uključujući i one da je upravljao fondom kojim su podmićivane uticajne osobe kao što su tužioci, sudije i zvaničnici vlade. Među ostalim optužbama je i ona da je Samsung manipulisao dokazima i svedocima u sudskom procesu o dogovoru za koji kritičari tvrde da je imao za cilj da prebaci korporativnu kontrolu nad Samsungom sa predsedavajućeg grupe Li Kan-hija, na njegovog jedinog sina. Parlamentarci sumnjaju da bi tužioci mogli efikasno da sprovedu istragu jer su neki od njih bili osumnjičeni da su primali mito i u odobrenju su istakli da ti tužioci „ne mogu da steknu poverenje naroda“. Optužbe iznete u dokumentu zasnovane su na tvrdnjama bivšeg glavnog rukovodioca Samsunga za pravne poslove, koji je ovog meseca izneo u javnost detalje o nezakonitom ponašanju. Kim Jong-čal, koji je radio i kao tužilac, priznao je da je odgovoran za podmićivanje osoba u sektoru pravosuđa i istakao da je Lim Čai-đin, novi glavni državni tužilac, bio među osobama koje su novac uzimale. Lim je to demantovao.
Pariz – Predsednik Evropske centralne banke Žan Klod Triše izjavio je prošle nedelje da Francuska mora da smanji javnu potrošnju, najvišu u evro zoni, na nivo ostalih zemalja koje koriste evro kao valutu. „Ne vidimo razloge zašto bi Francuska morala da ima višu javnu potrošnju u odnosu na bruto domaći proizvod nego Nemačka“, izjavio je Triše. On je naglasio da podržava strukturne reforme koje predlaže komisija, osnovana od strane predsednika Nikola Sarkozi, koja je zadužena da pronađe nove načine za rast treće po veličini evropske privrede. Komisija koju predvodi savetnik predsednika Žak Atali nedavno je predložila deregulaciju sektora trgovine. Triše je podsetio da je prošle godine Francuska zabeležila najviši rast javne potrošnje u odnosu na BDP među 13 nacija koje koriste evro.
Tajpej – Narudžbine za izvoz tajvanskih proizvoda dostigle su rekordni nivo peti mesec za redom, pre svega zbog velike tražnje u Evropi za noutbuk računarima, saopštilo je Ministarstvo za ekonomske poslove. Broj porudžbina porastao je za 17,99 odsto u oktobru u odnosu na isti mesec ranije i vredne su 32,3 milijardi dolara. Ova stopa rasta nadmašila je stopu od 15,78 koju je predvidelo 11 ekonomista, a premašila je i septembarsku stopu rasta od 16,1 odsto. Industrijska proizvodnja Tajvana u oktobru je porasla za 15,95 odsto u odnosu na isti period prošle godine dok je u septembru skočila za 9,18 odsto. Generalni direktorat za budžet, računovodstvo i statistiku saopštio je da je tajvanska ekonomija u trećem kvartalu ostvarila najbrži rast u poslednje tri godine po stopi od 6,92 odsto zahvaljujući snažnom izvozu i potrošnji. Pre toga, najveća stopa privrednog rasta ostvarena je u drugom kvartalu 2004. i iznosila je 9,23 odsto. Direktorat procenjuje da će rast BDP Tajvana u ovoj godini iznositi 5,46 odsto, a sledeće godine 4,53 odsto.
Peking – Inflacija u Kini ove godine trebalo bi da iznosi 4,5 ili 4,6 odsto, izjavio je zvaničnik Kine zadužen za statistiku, a prenela vladina novinska agencija. Ova procena u skladu je sa očekivanjima drugih zvaničnika i ekonomista. Prošle godine inflacija u Kini iznosila je dva odsto. Ona je porasla za 6,5 odsto u oktobru, najviše zbog rasta cena hrane usled nestašice pojedinih proizvoda. Međutim, očekuje se da nestašice uskoro prođu s obzirom da je obavljena nova žetva, dok su skokovi cena za druge proizvode kao što je benzin ostali relativno niski.
Sijetl – KLM Rojal Dač aviokompanija naručila je tri Boingova aviona tipa 737 i dva širokotrupna modela 777, saopštile su dva kompanije prošle nedelje. KLM je takođe dobio mogućnost da kupi još jedan avion 737 i dva modela 777, a finansijski uslovi celog posla nisu objavljeni. Boing je saopštio da avioni koštaju 716 miliona dolara, ali aviokompanije uglavnom pregovaraju o kupovini s popustom. Sa ovom porudžbinom, KLM čeka isporuku ukupno šest aviona tipa 777-300, a prvi bi trebalo da stigne u prvom kvartalu sledeće godine. U floti KLM trenutno leti 15 aviona tipa 777-200, od čega su neki u vlasništvu kompanije, a neki kupljeni na lizing. Kompanija je saopštila da će modeli 737-700 biti iskorišćeni da se pojača flota za letove na kratkim destinacijama.
Pnom Pen – Vlada Kambodže postpisala je ugovor sa dve indonezijske kompanije o formiranju nove nacionalne aviokompanije kako bi odgovorila na potrebe rastuće turističke industrije te zemlje. Novi prevoznik, koji još čeka na ime, trebalo bi da počne da leti za šest meseci, saopštili su partneri. Potpredsednika Vlade Sok An potpisao je memorandum o razumevanju radi formiranja kompanije sa indonežanskim kompanijama Radžavali grupa i PT Ankora internešnel. „Stvorićemo aviokompaniju na koju će država biti ponosna“, rekao je An. Nova kompanija biće nacionalni prevoznik Kambodže s obzirom na to da su oštra konkurencija i loše upravljanje doprineli zatvaranju kompanije Rojal Er Kambodža pre pet godina. Partneri iz Indonezije bave se i poslovima kao što su cigarete, cement, telekomunikacije, hoteli, odmarališta, minerali, i avioprevoz. Vlada Kambodže imaće 51 odsto udela u kompaniji, ali pošto su strani partneri zaduženi za obezbeđivanje finansija za osnivanje kompanije, njima će pripasti 70 odsto profita. Kambodžu je od januara do septembra posetilo 1,4 miliona turista što je za 19 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Meksiko siti – Proizvodnja sirove nafte u Meksiku i izvoz te nafte zabeležili su pad u oktobru zbog loših vremenskih prilika koje su uticale i na nesreću na naftnoj platformi u Meksičkom zalivu, saopštila je državna naftna kompanija. Kompanija Petroleos Meksikanos navela je da je proizvodnja pala za tri miliona barela dnevno u oktobru, dok je u septembru iznosila 3,16 miliona barela dnevno. Izvoz je takođe opao, na 1,5 miliona barela dnenvo, dok je u prethodnom mesecu izvoz iznosio 1,7 miliona barela dnevno. Kompanija je saopštila da su pojedine isporuke odložene jer su jaki vetrovi izazvali obustavljanje proizvodnje i zatvaranje nekoliko luka u zalivu.
Suva – Privreda Fidižija, pogođena padom poseta turista zbog vojnog puča prošlog decembra, porašće za 2,2 odsto u 2008. godini nakon pada od 3,9 odsto ove godine, saopštila je vlada te južnopacifičke države. Najavljujući budžet za sledeću godinu, ministar finansija Mahendra Čaudri rekao je da će novom rastu doprineti turistička industrija, kao i poljoprivreda, drvna industrija i ribolov. Broj turista opao je za osam odsto ove godine zbog vojnog prevrata, s obzirom na to da su vlade drugih zemalja ukazivale na opasnost od nestabilnosti. Čaudri je procenio da će broj turista sledeće godine biti povećan za 10 odsto. Ali, on je upozorio da se zemlja i dalje suočava sa velikim izazovima, uključujući visoku stopu nezaposlenosti i niske plate, visoke cene goriva, stagnirajući izvoz, visoku zaduženost i obimnu birokratiju. On je ocenio da privreda „krvari“ u poslednjih 20 godina i da će i dalje biti potrebno podnositi žrtve. Godišnja inflacija dostigla je 7,1 odsto u junu, ali se očekuje da padne na 2,5 odsto u sledećoj godini. Kako je uvoz goriva u 2006. koštao Fidži oko milijardu fidžijskih dolara (647 miliona američkih dolara) – trećina ukupnog uvoza – vlada planira da izgradi hidroelektranu i da investira u etanolsku industriju sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari