Ovogodišnji poljoprivredni sajam obeležiće najveća izložba poljoprivredne mehanizacije ikada održana na Novosadskom sajmu i na njoj će biti zastupljeni najznačajniji proizvođači traktora, kombajna i priključne poljoprivredne mehanizacije – izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dragan Lukač, generalni direktor Novosadskog sajma, povodom održavanja 81. Međunarodnog sajma poljoprivrede od 20. do 26. maja u Novom Sadu na kome će se predstaviti više od 1.500 izlagača iz oko 60 zemalja.


Prema njegovim rečima, poljoprivredna mehanizacija koja će biti izložena na sajmu bukvalno pokriva ceo svet, od kineskih i indijskih, do američkih traktora, preko cele Evrope. Na sajmu će biti predstavljeni noviteti u oblasti poljoprivredne proizvodnje, hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije, opreme za prehrambenu industriju, hemijska i zaštitna sredstva, organska hrana, i drugi proizvodi i usluge u agrobiznisu. Zemlja partner ovogodišnjeg Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu je Holandija. Pored Holandije, svoje proizvode i usluge predstaviće i Austrija, Albanija, Belgija, Belorusija, BiH, Bugarska, Grčka, Indija, Italija, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Poljska, Republika Srpska, Rumunija, Slovenija, Turska, Ukrajina, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češka i Španija.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković istakla je da Srbija s Holandijom ima 20 različitih sporazuma, ugovora i memoranduma u saradnji.

– Sajam poljoprivrede je idealna prilika da se još više unapredi saradnja Srbije sa tom zemljom koja je vodeća u poljoprivredi. Pod pokroviteljstvom Ministarstva na sajmu u Novom Sadu biće održana i nacionalna izložba stoke na kojoj će biti predstavljeno više od 1.300 odabranih grla bikova, konja, krava i drugih životinja domaćeg uzgoja, a na Dan stočara 22. maj najuspešnijim odgajivačima biće uručena posebna priznanja – naglasila je ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

Ambasador Holandije u Beogradu Loran Stokvis kazao je da je Holandija izuzetno ponosna što je partner Sajma poljoprivrede i da će održavanje te sedmodnevne manifestacije u Novom Sadu biti idealna prilika da se pokaže dosadašnja dobra saradnja, ali i ono što još Holandija može da ponudi Srbiji.

– Sajam poljoprivrede otvoriće ministar spoljnih poslova Holandije, što je najbolji dokaz koliko veliku pažnju naša zemlja poklanja saradnji sa Srbijom. Nastup Holandije na Novosadskom sajmu obeležiće panel-diskusija „Trendovi u evropskoj poljoprivredi“, koja se organizuje prvog dana sajma – istakao je Stokvis.

Prateće manifestacije

Radno vreme Sajma poljoprivrede je od 9 do 19 sati. Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara, za organizovane kolektivne posete i grupe sa najmanje 15 ljudi cena ulaznice je 350 dinara, za organizovane školske posete, penzionere i decu od sedam do 12 godina je po 200 dinara. U subotu, 24. maja, biće organizovan porodični dan, kada će roditelji s decom do 16 godina moći da uđu kupovinom jedne ulaznice za 500 dinara. Za posetioce sa kupljenom ulaznicom biće organizovana poklon igra, a nagrada je traktor „belarus 82.1“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari