Vremenske (ne)prilike tokom zime i proleća, kako se čini, nisu u većoj meri uticale na ovogodišnji rod ranog voća i povrća. Berba višnje, maline i trešnje je uveliko u toku i prvi rezultati su uglavnom zadovoljavajući.
– Berba višnje je počela pre dve nedelje i vrhunac sezone otkupa tek sledi.

Vremenske (ne)prilike tokom zime i proleća, kako se čini, nisu u većoj meri uticale na ovogodišnji rod ranog voća i povrća. Berba višnje, maline i trešnje je uveliko u toku i prvi rezultati su uglavnom zadovoljavajući.
– Berba višnje je počela pre dve nedelje i vrhunac sezone otkupa tek sledi. Kiše su povoljno delovale na razvoj višnje i ona je ove godine solidno ponela, tako da se očekuje rod nešto malo veći nego lane. Otkupna cena višnje u ovom trenutku je od 22 do 23 dinara po kilogramu i do kraja berbe mogu se očekivati poteškoće prilikom njenog prijema u hladnjače. Naime, ove godine su se sezona berbe višnje i maline gotovo u potpunosti poklopile, što bi moglo izazvati zastoje na ulazima u objekte u kojima se to voće zamrzava i prerađuje – ocenjuje za Danas Evica Mihaljević, direktorka Poslovne zajednice za voće i povrće.

Solidan rod povrća

– Aktuelne vremenske prilike pogoduju povrću. U zemljištu ima dovoljno vlage za njegov razvoj, a nepogode poput grada, izuzev Novog Pazara i Koceljeve, na sreću, nisu zahvatile šira područja Srbije. Imajući u vidu i površine, na kojima su posejani, očekuje se solidan rod graška i boranije, osobito ako vreme posluži i kombajni budu mogli da uđu na njive u pravom trenutku, odnosno u najpovoljnijoj fazi zrenja – kaže Evica Mihaljević.

Kod maline se očekuje nešto manji ukupan rod nego prošle godine. Otkup je krenuo i malina se plaća od 60 do 80 dinara po kilogramu, zavisno od geografske lokacije. Relativno visoka otkupna cena maline proizvod je nesklada između kapaciteta mnogobrojnih hladnjača izgrađenih u Srbiji poslednjih godina i sadašnje ponude maline, koja jednostavno nije dovoljna da podmiri tako velike apetite. Zbog toga, može se očekivati da će vlasnici hladnjača imati poteškoće i prilikom prodaje maline na inostranom tržištu.
– Poslednjih godina uočava se trend blagog povećanja proizvodnje trešnje u Srbiji. Uz bolju organizaciju taj rast bi mogao biti i brži. U 2007. godini trešnja je dobro rodila i ima dobar kvalitet. Površine na kojima se uzgaja kajsija takođe se blago povećavaju iz godine u godinu. Uz primenu sortimenta prilagođenog našem podneblju, ima dosta prostora da kajsija bude još zastupljenija u voćnjacima – smatra Mihaljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari