Ekonomske posledice jedne od najtoplijih zima poslednjih decenija u Srbiji ne bi trebalo da nas brinu, rezerve gasa neće propasti, jer sada ne mogu da se potroše u planiranoj meri, uvoz struje opao je 50 odsto, komunalna preduzeća će uštedeti koji dinar za gorivo, jer nemaju potrebe da izlaze na ulicu ne bi li očistili sneg, a u planinskim centrima ugostitelji zadovoljno trljaju ruke pošto su kapaciteti uglavnom puni do poslednjeg mesta.

Najveće uštede beleži Elektroprivreda Srbije, koja zbog visokih temperatura ovog meseca uvozi upola manje struje nego u decembru. Budući da je pre mesec dana ukupan uvoz iznosio 544,49 miliona kilovat-sati i da je plaćen 40,3 miliona evra, to znači da će zbog visokih temperatura samo u januaru EPS uštedeti čitavih 20 miliona evra.

– Elektroenergetska situacija u Srbiji je stabilna. Prosečne temperature za prvih 13 dana više su u odnosu na prošlogodišnje proseke, ali zbog višemesečne suše i manjka energije iz hidroelektrana, EPS uvozi manje količine električne energije, odnosno upola manje nego u decembru – rečeno nam je u Elektroprivredi Srbije.

Generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović kaže za Danas da je tačno da u ovom trenutku zbog blage zime ima viškova prirodnog gasa.

„Te viškove smo utisnuli u podzemno skladište gasa Banatski dvor i iskoristićemo ih kada za to ukaže potreba,“ kaže Bajatović. On dodaje da su početkom grejne sezone kada je temperatura bila niska viškovi kojima je raspolagao Srbijagas usmeravani ka potrošačima. U međuvremenu se stvar promenila i Srbijagas u ovom trenutku distribuira manje gasa nego što je to obično za ovo doba godine.

– Mi smo uvezli ugovorene količine prirodnog gasa od ruskog snabdevača. Kao što sam rekao, viškovi neće propasti jer ih skladištimo. Teško je proceniti koliko manje gasa se troši nego inače, jer se te stvari menjaju na dnevnom nivou, a mi radimo kvartalne izveštaje. Ipak, mogu da kažem da pad potrošnje nije manji od 10 odsto – objašnjava Bajatović. Prema njegovim rečima, manja potražnja je zabeležena u slučaju domaćinstava i toplana, dok se kod privrede situacija nije promenila.

U JKP Beograd put kažu za Danas da u redovnoj pripremi za svaku zimu sprovode niz aktivnosti kako bi bili funkcionalno i operativno osposobljeni za održavanje beogradskih saobraćajnica i dela regionalnih puteva.

– Uobičajene pripreme i aktivnosti koje nemaju veze sa jačinom i dužinom zime, a uzrokuju finansijske troškove našeg preduzeća su remont transportnih sredstava, opreme i građevinske mehanizacije, dovođenje u funkciju građevinskih objekata, obezbeđenje materijala za posipanje – soli i kalcijum-hlorida i drugo, kao i stalna dežurstva radnika i opreme u skladu sa vremenskom prognozom – kažu u „Beograd putu“. Direktne uštede su, navode u ovom preduzeću, u manjoj potrošnji euro dizela, zbog manjeg pređenog puta i manjeg efektivnog rada, kao i manjoj potrošnji materijala za posipanje.

– Sve uštede se mnogo više odnose na investitora, gradski Sekretarijat za saobraćaj, odnosno Direkciju za puteve, nego na naše preduzeće koje u ovo doba godine ostvaruje prihode od usluge čišćenja snega – zaključuju u „Beograd putu“.

U sektoru turizma možda najmanje ima razloga za zabrinutost jer je sneg, iako negde vrlo kasno, pao svuda. Tako se u najvećim zimskim centrima u Srbiji ne žale mnogo na toplu zimu. Sneg ih ni ove godine nije zaobišao pa su gotovo svi kapaciteti na Kopaoniku i Zlatiboru popunjeni. Direktor Turističke organizacije Zlatibor Darko Đurović kaže za Danas da odavno nije bilo bolje.

– Napadalo je 30 centimetara. Ekonomski i finansijski pokazatelji su odlični – ističe Đurović. Popunjenost kapaciteta na Zlatiboru je, napominje on, oko 90 odsto, računajući hotelski, ali i privatan smeštaj.

U Turističkom centru Kopaonik kažu da se poslednjih godina osećaju negativne posledice toplijih zima, jer snega nema do Nove godine.

„I za ovaj doček nije bilo snega tako da to utiče na turizam. Imamo sreće pa je sneg pao oko Božića tako da su sada gotovo svi kapaciteti popunjeni“, ističu u TCK.

Novootvoreni hotel na Staroj planini prve goste primio je pred Novu godinu, ali je već posle nekoliko dana zbog problema sa strujom i vodom privremeno prestao da radi. Gosti bi ponovo danas trebalo da se vrate u ovaj hotel, a sudeći prema vrlo pristupačnim cenama, za turizam na Staroj planini ove sezone „nema zime“.

Veći sneg u februaru

– Od danas pa do 22. januara očekuje nas hladno vreme, s pomalo snega, ali do 16. januara neće biti ozbiljnih snežnih padavina. Od 17. do 21. januara ima izgleda za više snežnih padavina, kada će u planinskim predelima doći do povećanja snežnog pokrivača – kaže Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije. Prvi veći sneg u prestonici očekuje se tek u februaru. Od 18. januara u Beogradu nas očekuje promenljivo vreme sa čestim naoblačenjima, koja će biti praćena kišom i snegom, ali jake zime neće biti do kraja januara te će se maksimalne dnevne temperature u ovom periodu kretati od dva do pet stepeni celzijusa, a jutarnje i noćne od minus dva stepena do nule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari