Najavljujući nedavno rast zarada u javnom sektoru, premijerka je rekla da će zaposleni u lokalnim samoupravama, od početka naredne godine, da dobiju povećanje plata od pet odsto. Napomenula je, međutim, da to neće da se odnosi na zaposlene u javnim preduzećima koji, prema njenim rečima, povećanje zarada treba da ostvare iz profita tih firmi.

 Zaposleni u kragujevačkim JKP su pre no što je najavljeno da će zarade u lokalnim samoupravama u Srbiji od Nove godine da porastu, od premijerke tražili da im se plate povećaju za pet odsto, jer su, tvrde sindikalci, one za gotovo trećinu manje od prosečnih na nivou države. Premijerka im je, međutim, poručila da se sa sa tim zahtevom obrate rukovodstvu Grada i da se prilikom obraćanja čelnicima gradske uprave pozovu na kolektivni ugovor za zaposlene u toj delatnosti, koji predviđa i isplatu jednokratne finansijske pomoći, u visini jednomesečne minimalne zarade od 22.620 dinara, u toku jedne godine.

Sindikalni predstavnici zaposlenih u kragujevačkom komunalnom sektoru nedavno su se sastali i sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem, koji je, kako danas prenose naši sagovornici, načelno prihvatio zahtev vezan za isplatu jednomesečnog minimalca za ovu godinu. Ostalo je da se rukovodstvo grada usaglasi oko toga da li će ta finansijska pomoć ovdašnjim komunalcima biti isplaćena iz gradske kase, ili će novac za tu namenu da obezbede sama preduzeća. Nije još definisano ni da li će pomoć biti isplaćena odjednom, ili iz više rata.

 Aleksandar Beljaković, Koordinator sindikalnih aktivnosti zaposlenih u kragujevačkim JKP za naš list kaže da su pređašnje dileme trebalo da budu rešene na susretu sa gradonačelnikom, ali da je sastanak, zbog Nikolićevih obaveza, odložen za početak naredne sedmice.

 – Smatram da problema oko isplate te jednokratne finansijske pomoći neće biti, s tim što ja insistiram da je dobiju ne samo komunalci, nego i zaposleni u svim JP i ustanovama čiji je osnivač Grad. S druge strane, mi nikako nećemo da prihvatimo izuzeće iz odluke o povećanju zarada zaposlenima u lokalnim samoupravama. Naprotiv, naš zahtev je da se uredba Vlade iz 2014. o smanjenju plata za deset odsto svima u javnom sektoru, kojom smo, naravno, bili obuhvaćeni i mi jednostavno ukine. Nakon toga, plate bi nam bile vraćene na nivo na kojem su bile pre te uredbe, što je jedino pravo, odnosno pravično rešenje. Ukoliko tako ne bude, sigurno će da usledi sindikalna akcija, tvrdi Beljaković.

Novac odlazio u državnu kasu

U Savezu samostalnih sindikata u Kragujevcu Vladu i premijerku Brnabić podsećaju da su 2014. godine zarade za deset odsto smanjivane svima u javnom sektoru, pa i zaposlenima u lokalnim javnim i javno-komunalnim preduzećima širom Srbije, samim time i u Kragujevcu. Ističu da novac od tog smanjenja nije ostajao gradovima i opštinama, već je odlazio u državnu kasu, te bi, otuda, bilo logično da im se država oduži, tako što bi odluka o povećanju zarada morala da se odnosi i na zaposlene u JP i JKP.