Vlada ignoriše zahteve za priključenje struje za skoro 6.000 domaćinstava na jugu Srbije 1Foto: Pixabay/Pexels

Vlada Srbije duže od 40 dana ignoriše inicijativu Centra za zaštitu potrošača Forum da se za vreme epidemije korona virusa privremeno priključi struja za bezmalo 6.000 domaćinstava na jugoistoku Srbije, koja su u većini “nezakonito ostala bez nje”, nakon što je EPS neosnovano „presudio“ da su je „krali“.

Masovnija isključenja struje u ovom regionu počela su 2012. godine, tako da su ta domaćinstva već godinama u mraku i bez elementarnih uslova za normalan život, a u vreme epidemije korona virusa u povećanom riziku od oboljevanja.

– Smatramo da je ovo jedinstven slučaj da u jednoj evropskoj državi nekoliko hiljada domaćinstava, bez svoje krivice, živi već nekoliko godina bez električne energije, i da se ne preduzimaju bilo kakve mere za rešavanje tog problema, pa čak ni u vreme epidemije – navodi se u jednom od poslednjih obraćanja Foruma premijerki Ani Brnabić.

Predsednik Foruma Jovan Jovanović kaže za Danas da ova kategorija građana nema uslova za održavanje potrebne higijene i predstavlja “potencijalnu opasnost od širenja zaraze”.

Takođe, njihova deca ne mogu da prate nastavu preko televizije i interneta, te će zbog toga “verovatno izgubiti školsku godinu”.

Centar Forum je još sredinom 2017. godine javno upozoravao na masovno isključenje struje po osnovu „neovlašćenje potrošnje“, koju je EPS Distribucija često konstatovala „bez prisustva potrošača, zakonski propisanih dokaza i odgovarajućeg dokumenta“.

Deo potrošača je izražavao sumnju da su plombu na njihovim brojilima oštetili ili uklonili upravo radnici Elektrodistribucije, što je bio osnov za konstatovanje “neovlašćene potrošnje”.

Sve veći broj njih dobija sudske sporove protiv EPS, ali to javno preduzeće “često ignoriše takve odluke”.

Forum je naglašavao da EPS Distribucija, takođe, odbija da ovakve potrošače priključi na mrežu čak i kada izmire „nezakonito obračunatu“ neovlašćenu potrošnju, dodatno zahtevajući da plate i kupovinu novih brojila i njihovo izmeštanje, što je inače njena zakonska obaveza, kao i da izmire sve zastarele dugove za struju.

EPS Distribucija “na taj način uspeva da naplati deo zastarelih računa”, što ne bi mogla da učini u sudskom sporu, pošto po Zakonu o obligacionim odnosima komunalni dugovi zastarevaju za godinu dana.

U EPS Distribuciji su tada za naš list negirali ovakve tvrdnje, navodeći da prilikom isključenja struje zbog neovlašćene postupaju u skladu sa zakonom.

Ipak, „priznali“ su da ne poseduju odluku ili drugi dokument u kojem se navodi da se potrošačima kojima je struja isključena zbog neovlašćene potrošnje ona može uključiti tek kada izmire sve dugove iz predhodnog perioda, pa i one zastarele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari