Vlada SAD obezbedila 20,8 miliona dolara nove pomoći Srbiji 1Foto: FreeImages/Ranjithd

Vlada Sjedinjenih Američkih Država potpisala je danas dva sporazuma sa Vladom Srbije, kojima se obezbeđuje 20,8 miliona dolara pomoći za unapređenje konkurentnosti srpske privrede.

Takođe, kako se navodi, novac će pomoći za jačanja vladavine prava, unapređenja javne uprave, poboljšanja okruženja za funkcionisanje medija kao i za borbu protiv korupcije, saopštila je Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID).

„Od 2001. godine, SAD su obezbedile preko milijardu dolara pomoći Srbiji“ rekao je američki ambasador Kajl Skat.

On je kazao da je pomoć Srbiji deo partnerstva SAD sa Vladom i građanima Srbije.

„Mi sarađujemo direktno sa Vladom Srbije, privatnim sektorom u Srbiji kao i sa civilnim društvom, i zajednički se obraćamo građanima Srbije kako bismo utvrdili rešenja za izazove sa kojima se mnogi suočavaju svakog dana“, rekao je Skot.

U saopštenju je navedeno da je poslednjih godina pomoć USAID-a pomogla unapređenju izvoza i prodaje srpskih prehrambenih proizvoda i olakšala pristup novim tržištima za poljoprivrednike i stočare, kao i donošenju izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju kako bi se ubrzao i pojednostavio postupak izvršenja sudskih presuda.

Istaknuto je i da su SAD takođe pomogle Srbiji da razvije novi pristup jačanju vladavine prava, pristupa pravdi i pravnoj izvesnosti zaštite prava i sloboda građana kao i unapređenju poverenja u pravosuđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari