Vlada usvojila poreske mere u vreme epidemije 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Na današnjoj sednici Vlade Srbije, donete se najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19, među kojima je i odluka o obustavljanju međumesnog putničkog autobuskog prevoza.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, doneta je odluka i za obustavljanje medjunarodnog i unutrašnjeg železničkog putničkog saobraćaja, kao i međunarodni i domaći prevoz putnika vodom.

„Svim prevoznici koji su danas do podneva započeli prevoz biće omogućen završetak putovanja i povratak prevoznika u svoje sedište. Naknadni polasci neće biti mogući“, navodi se u saopštenju Vlade.

Doneta je i uredba koja se tiče poreskih mera za vreme trajanja vanrednog stanja.  Uredba se odnosi na poreske obveznike koji već imaju potpisan Sporazum o odlaganju poreskog duga sa Poreskom upravom, i prema njima se neće preduzimati mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji počev od rate koja je dospevala u martu mesecu 2020. godine, navodi se u saopštenju.

To znači da Poreska uprava neće za vreme trajanja vanrednog stanja po službenoj dužnosti poništiti sporazum, odnosno ukinuti rešenje o odlaganju plaćanja dugovanog poreza i neće radi naplate sprovoditi postupak prinudne naplate, pri čemu se u tom periodu ne obračunava kamata po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je ovo jedna u nizu ekonomskih mera koje Vlada donosi nakon što se korona pojavio u Srbiji.

Prethodno je Narodna banka Srbije (NBS) usvojila odluke kojima se propisuje moratorijum u otplati obaveza dužnika, smanjila referentnu kamatnu stopu, a jedna od prvih mera je bilo izdvajanje dodatnog novca za javne investicije i za jednokratnu pomoć za penzionere, istakao je Siniša Mali i dodao da će, takođe, za 10 odsto biti povećane plate lekarima i medicinskom osoblju.

Ministar finansija je istakao da su prethodnih dana obavljeni razgovori sa predstavnicima poslodavaca i sindikata i jasno je da su privrednici u ovom trenutku u teškom stanju, i da država treba na odgovarajući način da im izađe u susret.

Siniša Mali je dodao da je važno što su javne finansije potpuno stabilne, što četvrtu godinu za redom imamo suficit u budžetu i što je javni dug pod kontrolom.

Vlada je usvojila i uredbu o rokovima u sudskim postupcima za vreme trajanja vanrednog stanja.

„Cilj uredbe je zaštita stranaka u parničnim i vanparničnim postupcima a rokovi za podnošenje žalbi i tužbi, kao i predlozi za pokretanje postupaka, kao i postupaka izvršenja i obezbeđenja, prestaju da teku za vreme trajanja vanrednog stanja od 15. marta 2020. godine“, navodi se u saopštenju.

Odlučeno je i da će se lekovi sa liste lekova, propisanih na recept, u periodu važenja odluke da se virus COVID-19 proglasi zaraznom bolešću, izdavati zdravstvenim osiguranicima bez plaćanja fiksne participacije.

Biće uspostavnjena i dva nacionalna kontakt centra, jedan za sve informacije u vezi sa virusom COVID-19, dok će drugi biti namenjen volonterima, a njihovi brojevi će uskoro biti saopšteni građanima.

Vlada Srbije poziva građane na saradnju i najveću moguću disciplinu u poštovanju preduzetih mera „kako bi svi zajedno iz ove bitke izašli kao pobednici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari