Vlada Srbije: U avgustu zabeležen rast, godišnji pad BDP samo jedan odsto 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Najvažniji ekonomski rezultati Srbije i napredak najznačajnijih projekata analizirani su danas na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) pod predsedavanjem pemijerke Ane Brnabić.

Vlada je saopštila da je Srbija u avgustu „zabeležila značajan rast industrije od 4,2 odsto, dok su i rezultati u poljoprivrednom sektoru bolji od očekivanih, što znači da će ova godina verovatno biti rekordna u poljoprivrednoj proizvodnji“.

„Cilj je da Srbija bude među vodećim zemljama i ekonomijama u Evropi po privrednom rastu u 2020. godini, a na dobrom putu smo putu“, smatra premijerka.

Ocenila je da će to što je Srbija u tri ovogodišnja kvartala „postigla uspeh, imati značajne pozitivne efekte“ po privredu i da je to „još jedan dokaz da Srbija ide u pravom smeru, a da reforme i vizija Vlade daju rezultate“.

U saopštenju se ocenjuje da su rezultati tokom avgusta bili bolji od očekivanih uprkos pandemiji korana virusa.

Tržište rada nastavilo je stabilan rast, tako da je broj zaposlenih u tom mesecu bio veći za 1,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Iako je bio očekivan pad u broja stranih turista koji su posetili Srbiju, zabeležen je rast broja domaćih turista za više od 25 odsto.

Zbog svih tih rezultata, Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije su revidirali svoje procene BDP-a za celu godinu na pad od samo 1,0 odsto, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari