"Vlada steže svilen gajtan gradu Nišu" 1Foto: Gordan Brkić

„U reagovanju Ministarstva saobraćaja na naše tvrdnje najviše brine saopštavanje da se tek „po isteku rokova utvrđenim ugovorima i aneksima između Republike Srbije i Grada Niša očekuje utvrđivanje bilansa i izmirenje međusobnih potraživanja“.

Koja praktično znači da će Ministarstvo svojim odlaganjem namerno dovesti Grad Niš u situaciju da plaća dnevnu kamatu u iznosu od 6.313 evra, kako je predviđeno ugovorom (o ustupanju aerodromskog zemljišta gradu Nišu)“, navela je Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) u odgovoru na reagovanje Ministarstva saobraćaja povodom tvrdnji te organizacije koje je naš list objavio.

– Ovakav postupak Ministarstva i ćutanje Grada Niša tim povodom mogu imati katastrofalne posledice po budžet Grada, a kako su sledeće godine redovni lokalni izbori, Ministarstvo stvara uslove i uvođenja prinudne uprave u Grad, ukoliko im se ne dopadnu rezultati izbora – kazali su u NKD, koja je deo Inicijative „Ne damo niški aerodrom“.

Ministarstvo saobraćaja je prethodno negiralo izjavu Mladena Jovanovića, direktora NKD, da je potpuno nejasno zašto su „Aerodromi Srbije“, čiji je vlasnik država, procenili vrednost aerodromskog zemljišta sa pripadajućim objektima koje je Ministarstvo odbrane po ugovoru iz 2010. ustupilo Gradu Nišu za čitave tri milijarde dinara više od vrednosti koju su uporno saopštavali niški zvaničnici u vreme prošlogodišnjeg „otimanja aerodroma od strane Republike“. Ministarstvo je iznelo potpuno suprotnu „računicu“, i ponovo istaklo koliko je uložilo u niški aerodrom, koji je, po njegovoj tvrdnji, pre državnog preuzimanja bio poslovno neuspešan.

– Interesantno je da je Ministarstvo u svom reagovanju kao osnovicu za utvrđivanje vrednosti zemljišta Aerodroma Niš uzelo vrednost određenu u Ugovoru o ustupanju zemljišta iz 2010. godine. Za taj ugovor, koje su sklopile prethodne vlasti, Ministarstvo kaže se da je „svilen gajtan oko vrata“ Grada Niša. Nerado upotrebljavamo sličnu analogiju, ali da li Vlada korišćenjem ovih cifara i neraskidanjem nepovoljnog ugovora onda steže „svilen gajtan oko vrata“ Grada Niša? – pitaju u NKD.

Oni, takođe, postavljaju pitanje zašto Ministarstvo, ukoliko je znalo za realnu vrednost aerodromskog zemljišta, niti jednom javno nije spomenulo tu brojku tokom prošlogodišnjeg državnog oduzimanja niškog aerodroma od Grada Niša.

– Zašto su tada gradski i čelnici partije na vlasti tvrdili da je reč o oko šest milijardi dinara? Da li nisu znali da taj iznos treba uvećati za inflaciju, kako se navodi u reagovanju Ministarstva? Ako pogledate saopštenja i izjave inicijative „Ne damo niški aerodrom“, naći ćete da mi jesmo ukazivali na veću vrednost zemljišta od onoga što su iznosili predstavnici vlasti. Ali, to tada Ministarstvu nije išlo u prilog, pa su kroz izjave pokušavali da umanje vrednost oduzete imovine – kazali su.

Ova organizacija je dodala da u finansijskim dokumentima Aerodroma, takođe, nema ni traga o ulaganju Republike u iznosu od 256 miliona dinara koje se spominje u reagovanju , te „očekuje da Ministarstvo objavi jasnu specifikaciju i pregled uplata i ulaganja, jer se boje da se nisu negde izgubile“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari