Vlada Švajcarske podržava unapređenje elektronske uprave lokalnih samouprava u Srbiji 1Foto: FreeImages/ Vullioud Pierre-André

Program Swiss PRO danas je saopštio da je objavio javni poziv za podršku jedinicama lokalne samouprave u unapređenju elektronske uprave i pružanju elektronskih usluga kako bi povećale odgovornost, transparentnost i efikasnost u obezbeđivanju boljeg pristupa uslugama i pravima građana.

Vlada Švajcarske će kroz taj poziv sa 350.000 evra podržati do 40 lokalnih samouprava.

Pravo učešća na javnom pozivu koji je otvoren do 19. avgusta ima 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i zapadne Srbije i regiona Južne i istočne Srbije.

Lokalne samouprave mogu da konkurišu za nabavku IT opreme i licenciranog softvera u vrednosti od 7.000 do 9.000 evra, kao i da navedu koji vid tehničke podrške im je potreban da bi se unapredila eUprava.

Program Swiss PRO će lokalnim samoupravama pružiti tehničku podršku prilagođenu njihovim individualnim potrebama kako bi se između ostalog razvili ili unapredili interni procesi i procedure, unapredila primena elektronskog upravnog postupka (eZUP-a), razvile postojeće ili nove eUsluge, te izradila rešenja za internet prezentacije jedinica lokalnih samouprava.

„Posebno ohrabrujemo lokalne samouprave da u predloge projekata uvrste rad na razvijanju i unapređenju eUsluga za pripadnike nacionalnih manjina, kao i na uvođenju pomoćnih tehnologija koje bi povećale pristupačnost ovih usluga osobama sa invaliditetom. Takođe, ovo je prilika za lokalne samouprave da omoguće stanovništvu da aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka u svojim zajednicama kroz uspostavljanje stranica ePartcipacija i eSlušanje“, rekla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

Vlada Švajcarske aktivnosti programa Swiss PRO podržava sa ukupno 5,8 miliona evra, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari