Vlada usvojila predlog četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike 1Foto: Fonet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Srbije danas je usvojila predloge četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva – o rudarstvu i geološkim istraživanjima, o energetici, o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i o obnovljivim izvorima energije.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila povodom usvajanja predloga tih zakona da će novi zakonski okvir omogućiti nove investicije, ali i okretanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji.

Navela je da se Srbije nalazi u godini u kojoj mora da se razmišlja kako da se proizvodi dovoljno električne i toplotne energije, kako da zemlja ima dovoljno gasa, nafte i naftnih derivata, uz istovremeno održiv razvoj.

„Zakoni koje je Vlada danas usvojila to omogućavaju, jer otvaraju vrata velikim investitorima da rade u Srbiji zajedno sa našim javnim preduzećima, a svim gradjanima da pored toga što su potrošači, budu i proizvodjači energije, da postavljaju solarne panele na svoje kuće ili zgrade, ali i da zamene prozore i vrata i da njihovi računi za električnu i toplotnu energiju budu niži nego danas“, rekla je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Ona je dodala da će novi zakoni omogućiti i da se više vodi računa o socijalno ugroženim kupcima električne energije, gasa i toplotne energije.

Naglasila da je posebno važno usvajanje zakona o obnovljivim izvorima energije, koji predstavljaju budućnost u oblasti energetike.

„Potrebno je ne samo da se grade nove hidroelektrane, pre svega velike i srednje, već i da bude više vetroelektrana i solarnih elektrana, ali i da u toplanama više koristimo biomasu, koje u Srbiji ima mnogo“, kazala je Mihajlović.

Ona je naglasila da su novi zakoni baza razvoja i baza za otvaranje novih radnih mesta, ali i da će omogućiti da Srbija krene putem klimatski neutralnog razvoja i zelene energije, s obzirom na to da će energija iz termoelektrana u budućnosti biti sve skuplja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari