– Imovina srpskih preduzeća na Kosovu mogla bi da bude zaštićena od prodaje ili prelaska u ruke kosovske vlade jedino kolektivnom tužbom iza koje bi stala Vlade Srbije. To bi bila tužba pred Međunarodnim sudom pravde, međutim, prethodno je potrebno da se završe procesi pokrenuti pred specijalnom komorom Vrhovnog suda Kosova u kojima su brojna srpska preduzeća, poput Kosovsko-metohijske banke, tražila naplatu svojih potraživanja.

– Imovina srpskih preduzeća na Kosovu mogla bi da bude zaštićena od prodaje ili prelaska u ruke kosovske vlade jedino kolektivnom tužbom iza koje bi stala Vlade Srbije. To bi bila tužba pred Međunarodnim sudom pravde, međutim, prethodno je potrebno da se završe procesi pokrenuti pred specijalnom komorom Vrhovnog suda Kosova u kojima su brojna srpska preduzeća, poput Kosovsko-metohijske banke, tražila naplatu svojih potraživanja. S druge strane, Srbija bi mogla da se nađe u delikatnoj situaciji jer bi Ujedinjene nacije, ako je ne zaštite, trebalo da tuži sudu koje su UN osnovale i taj sud bi trebalo da donese presudu protiv UN – kaže za Danas analitičar Nenad Vasić.
On naglašava da je problem u tome što je na snazi parapravna situacija koja se prvi put događa jer se na Kosovu privatizacija odigrava mimo zakona i ide političkom logikom koja diktira nova pravila. Vasić ipak napominje da imovinska, a pogotovo vlasnička prava nikada ne zastarevaju i Srbija ima pravo da štiti svoju imovinu i da pronalazi puteve preko sudova da je zaštiti. On ističe da će Srbija biti u situaciji da tuži ili kosovsku vladu ili kupce srpskih preduzeća koji će morati našoj državi da plate obeštećenje za imovinu koju su stekli.
Ukoliko Kosovo dobije međunarodno priznanje, vlasti nove države pristupiće primeni plana Martija Ahtisarija koji podrazumeva da imovina srpskih javnih preduzeća u pokrajini pređe u ruke kosovskih institucija. Takođe taj plan dao bi legitimitet dosadašnjem procesu privatizacije na Kosovu. Vasić podseća da je 500 preduzeća ušlo u ubrzani proces privatizacije putem „spin of“ metode i napominje da bi Ahtisarijev plan bio vanredni pravni osnov pomoću kojeg bi imovina srpskih preduzeća prešla u nadležnost kosovskih vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari