Vlast jeftinije gorivo najavljuje pred svake izbore 1Foto: FoNet / Dragan Antonić

Posle dve godine obećanja izgleda da će Vlada u četvrtak konačno doneti pravilnik o regresiranom gorivu za poljoprivrednike koji je ukinut 2016. godine i po kome bi poljoprivredni proizvođači mogli da dobiju subvencije za dizel.

Već tri godine srpski paori ne samo da nemaju subvencije već i plaćaju najskuplji dizel u regionu. S obzirom da u proizvodnji troškovi goriva učestvuju 10 do 15 odsto jasno je koliko to utiče na (ne)konkurentnost domaćih farmera.

Zanimljivo je da je donošenje odluke Vlade najavio predsednik države Aleksandar Vučić u svojoj kampanji obilaska Srbije, a ne recimo ministar poljoprivrede kome bi to bilo u opisu dužnosti. Doduše Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede to jeste najavljivao i 2017. i 2018. godine ali ništa se nije desilo. Poljoprivrednicima ovog puta sigurnost daje to što je najava stigla sa „najvišeg mesta“.

Takođe, analitičari ne mogu, a da ne uoče vezu između ove najave i blizine izbora o kojima se priča u medijima i to ne bez razloga. Recimo ministar Nedimović je u martu 2017. najavio tzv. „plavi dizel“ sa subvencijom za poljoprivrednike i to baš uoči predsedničkih izbora održanih u aprilu iste godine.

Sledeći put Nedimović je opet govorio o subvencijama goriva za poljoprivrednike u januaru 2018, nekih mesec i po pre održavanja lokalnih izbora.

U ministarstvu poljoprivrede nisu hteli da daju nikakav komentar do četvrtka i sednice Vlade, ali Nedimović je početkom 2018. dao procenu da bi se gorivo za poljoprivrednike moglo osloboditi dela akcize u iznosu od 25 dinara po litru. Trenutno je litar evrodizela 157 dinara na pumpama.

Ovakva olakšica po svemu sudeći ne bi bila dovoljna paorima. Miroslav Kiš, predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika ističe da bi im značilo umanjenje cene od bar četrdesetak dinara.

„Mi ovo tražimo već godinama, jer gorivo je veliki izdatak. Čuli smo najavu, ne znamo o kolikom iznosu se radi, ali samo se nadamo da neće biti „tresla se gora, rodio se miš“. Sada naftne kompanije daju popust pet do 10 dinara da bi privukle potrošače. Nadam se da subvencija države neće biti tako simbolična. Ministar poljoprivrede priča već dve godine kako nema para u budžetu za to, a sve zemlje u okruženju i koje nisu bogatije od nas kao Republika Srpska daju farmerima plavi dizel po subvencionisanim cenama. A tamo je još i gorivo jeftinije nego kod nas“, kaže Kiš dodajući da su nekada subvencije bile 12.000 dinara po hektaru, ali da toga nema već sedam, osam godina.

Zdravko Šajatović, predsednik udruženja Žitovojvodina, takođe kaže da traže godinama povratak regresiranog goriva, ali da je sada obećanje došlo „sa najvišeg mesta, pa očekujem da će se i ispuniti“.

Predsednik UO Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovića Jakšić smata da gorivo ne bi trebalo da bude skuplje od 100 dinara po litru, dok je  predstavnik udruženja Pančevački ratari Jovan Njegovan rekao agenciji Beta da je dovoljno ukinuti akcizu na gorivo namenjeno poljoprivrednicima i omogućiti im najmanje 100 litara goriva po hektaru.

„To bi, uz redukovanu obradu, pomoglo poljoprivrednicima“, rekao je Njegovan, ali je izrazio sumnju u vezi sa najavom da će Vlada Srbije doneti odluku o subvencionisanom gorivu, jer se, kako je dodao o tome više puta pričalo u poslednje dve godine, ali bez konkretnih efekata.

On smatra da bi, ukoliko do vraćanja subvencije dodje, najbolji mehanizam za podelu goriva poljoprivrednicima bilo uvođenje specijalnih kartica, kojima bi poljoprivrednici povoljnije gorivo direktno kupovali na pumpama.

„U kartici bi trebalo da piše koliko goriva poljoprivrednik može da preuzme, u zavisnosti od veličine gazdinstva, dok bi kupovina goriva po punoj ceni uz kasniju nadoknadu države, bila lošija varijanta“, smatra Njegovan.

I Branislav Gulan, član odbora sa selo SANU, podseća da je ministar Nedimović bar dva puta najavljivao i obećavao subvencije za gorivo, uz objašnjenje da ne može odmah jer nema para u budžetu.

„Evo sad dolaze opet izbori i predsednik Vučić najavljuje subvencije. To je taj plavi dizel o kome se govori“, napominje Gulan. I Vladana Hamović iz Instituta za poljoprivredu podseća da je bilo raznih obećanja u kampanjama, ne samo poljoprivrednicima, koja nisu ispunjena. Ona podseća i da je u vezi sa subvencijama goriva bilo raznih zloupotreba i da bi njihovo korišćenje trebalo strogo kontrolisati.

Milijarde za gorivo

Za setvu kažu poljoprivrednici troši se između 60 i 100 litara dizela po hektaru u zavisnosti od kulture i zemljišta. Neki prosek je od 70 do 80 litara po hektaru po sezoni, dakle dva puta godišnje. Prema rečima Petra Radića iz Zadružnog saveza Vojvodine u pokrajini se obrađuje oko 1,5 miliona hektara, pa tako računica pokazuje da se godišnje u Vojvodini potroši oko 225 miliona litara dizela. Po ceni od 157 dinara za litar, to je trošak od 35,3 milijardi dinara samo za vojvođanske paore. Ako bi farmeri dobili cenu od 100 dinara, što znači da bi se država odrekla 57 dinara poreza i akciza po litru, to bi bio trošak za budžet od 12,8 milijardi dinara ili više od 100 miliona evra i opet samo za Vojvodinu.  Ukupne subvencije u budžetu predviđene za poljoprivredu u ovoj godini su 36 milijardi dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari