Vlast namerava da poništi izborene povoljnosti za građane Niša? 1

Iz Gradske toplane Niš i još uvek aktuelne gradske vlasti stižu neformalne najave da bi trenutna cena daljinskog grejanja, koja je po našim analizama i sada previsoka, mogla da bude dodatno uvećana, a neke od povoljnosti u korišćenju daljinskog grejanja koje smo izborili kroz proteste i na druge načine – ukinute. To nećemo dopustiti, saopštili su juče u niškom Udruženju predsednika skupštine stanara.

 

– Iz Gradske toplane stižu, istina neformalni glasovi da je sadašnja cena daljinskog grejanja, koja je kako nam kažu najniža u Srbiji, neodrživa, te da Toplana mora da je koriguje, naravno, naviše. U neformalnom sastanku predstavnika Toplane i Udruženja to je i nedvosmisleno najavljeno. Najavljeno je i da će Toplana ukinuti mogućnost privremenog isključenja za mreže po daleko povoljnijim uslovima po građane, koje smo takođe izborili kroz proteste, tribine i druge vidove pritiska. Prema takvim najavama, poništenje izborenih povoljnosti čeka samo institucionalno instaliranje novog direktora Toplane – rekli su za Danas u Udruženju.

U Udruženju su, kako saznajemo, ovih dana okončali stručnu analizu fiksnog dela „niških“ računa za daljinsko grejanje, koji se inače sastoji od fiksnog i varijabilnog dela, te ustanovili da je on za čak „50 odsto veći od realnog i održivog iznosa“. Stručnjaci u Udruženju su konstatovali i da aktuelni iznos fiksnog dela računa „daleko prevazilazi i limit koji je određen Uredbom o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom“.

– U ovom slučaju je logično da građani podnesu tužbe pred nadležnim sudovima protiv odgovornih u Toplani za neovlašćeno bogaćenje – tvrde oni, podsećajući da fiksni deo računa sada iznosi nešto više od 28 dinara po kvadratnom metru, te da je taj deo cene u odnosu na varijabilni deo „neodrživo visok“.

– Gradska vlast i poslovodstvo Toplane pokušale su da od javnosti sakriju i činjenicu da je niška Toplana „Jug“ teško havarisana neposredno nakon tek sprovedene rekonstrukcije, ali je Udruženje dobilo potvrdu od strane nadležnog ministarstva o tome da je do havarije došlo. „U igri“ u vezi sa tom rekonstrukcijom, bilo je skoro tri miliona evra, a ugrađeni parni kotlovi su odmah počeli da cure, što je moglo da dovede do katastrofe. Realna je bojazan da će cehovi ovakvog poslovanja biti prebačeni na leđa građana koji koriste usluge daljinskog grejanja – rekli su u Udruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari