Vodič za odabir pravog kredita: Šta pitati bankara 1

Jedini način da se izbegne pogrešan izbor kredita jeste da se pre potpisivanja ugovora obiđe što više banaka i u svakoj od njih detaljno raspita o svim uslovima.

Kredit čoveka obavezuje u bar sledećih nekoliko godina, a u slučaju stambenih kredita i u sledećih nekoliko decenija, tako da za ovaj posao vredi izdvojiti i dovoljno vremena i dovoljno nerava.
Kredit je, kako navode stručnjaci portala novcici.rs, proizvod kao i automobil, tako da cene i uslovi mogu da variraju od banke do banke ili se o njima može čak i pregovarati, tako da je potrebno saznati sve troškove kredita, jer se pravim izborom može uštedeti mnogo novca.

„Prikupite ponudu više banaka. Stambene kredite nude sve banke i uslovi se mogu značajno razlikovati. Utvrdite koliko učešće ste u mogućnosti da priuštite i koji su sve troškovi vezani za kredit. Samo informacija o mesečnoj rati ili kamati nije dovoljna. Radi poređenja ponuda različitih banaka, tražite od svake da vam da ponudu za isti kredit, iznos, period otplate, vrstu kredita, sa istim učešćem. Ako nešto ne razumete, postavljajte bankama pitanja dok vam sve ne bude potpuno jasno“, savetuju u Novčićima.

Kako navode, prvo što od banke treba tražiti jeste podatak o aktuelnim kamatnim stopama. Niža kamata za kredit indeksiran u stranoj valuti nosi rizik u slučaju pada dinara pa takav kredit, uprkos niskoj kamati, može da postane veoma skup.
Drugo što treba tražiti je informacija o načinu promene ugovorene kamatne stope u toku perioda otplate kredita, tako da bude sigurno da će se rata srazmerno menjati i kada stope padaju, a ne samo kada rastu.

„Zatražite efektivnu kamatnu stopu izraženu na godišnjem nivou. Pitajte koji su sve dodatni troškovi uzimanja kredita koji nisu sadržani u efektivnoj kamatnoj stopi. Zatražite specifikaciju naknada koje se naplaćuju kao i troškove po tom osnovu za kredit slične veličine i uslova kao kredit koji koristite kao referentni pri prikupljanju ponuda. Ako zajmodavac agregatno izražava naknade, zatražite detaljan spisak svih naknada. Pitajte da li se o ovim naknadama može pregovarati, a ako je odgovor potvrdan, postarajte se da se ne desi da snižavaju naknade u jednom segmentu a podižu u drugom. Razumite koja sve obavezna osiguranja morate da plaćate tokom perioda korišćenja kredita. Pitajte za orijentacione iznose premija osiguranja za planiranu vrednost kredita. Zatražite informacije o politici banke u slučaju kašnjenja uplate ili aktiviranja hipoteke. Zatražite od svake banke primer ugovora o kreditu. Pročitajte ugovor i postavite pitanja“, savetuju u Novčićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari