VOICE: Smanjenje nezaposlenosti u Srbiji je posledica iseljavanja stanovništva 1Foto: Pixabay/Geralt

Priča vlasti o smanjenju stope nezaposlenosti je manipulacija, jer se uzrok navodnog rasta zaposlenosti u velikoj meri krije iza masovnog iseljavanja iz zemlje, ocenili su sutručnjaci za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

„Ogroman broj ljudi, pogotovo mladih, odlazi u inostranstvo. Među njima je i mnogo onih koji ovde nisu mogli da dobiju posao. Da nije takvog odliva ljudi, stopa zaposlenosti bila bi mnogo niža a broj zvanično nezaposlenih mnogo veći, pogotovo kada znamo da se ljudi skidaju sa evidencije nezaposlenih kada se ne javljaju redovno na biro. A ne javljaju se – jer su otišli u inostranstvo“, kazala je za VOICE (www.voice.org.rs) predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

Ekonomista Dragovan Milićević rekao je da se samo u poslednjih šest godina broj stanovnika Srbije, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, smanjio sa 7,2 na sedam miliona.

„Samim tim, stopa zaposlenosti bi rasla čak i da niko nije dobio posao, jer se ta stopa izračunava tako što se broj zaposlenih koji imaju izmedju 20 i 64 godine podeli sa ukupnim brojem stanovnika te grupe, a njih je sada mnogo manje nego pre šest godina“, objasnio je Milićević.

Demografkinja sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Daniela Arsenović kazala je da će posledice masovnog iseljavanja, na ekonomskom planu, Srbija osetiti ne samo zbog odlaska radno sposobnog stanovništva, već i kroz manjak novca u budžetu i fondu penzijskog osiguranja.

Prema njenim rečima, prvenstvene posledice će biti smanjenje populacije i izumiranje pojedinih delova zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari