Predsednik kompanije Si & Si Vojin Đorđević, ponovo se obratio medijima saopštenjem u kojem tvrdi da košarkaš Vlade Divac i finansijeri koji stoje iza njega, pokušavaju da preotmu ne samo već preuzetu firmu Voda voda koja posluje u tom sistemu, nego i celu kompaniju.
– Vlade Divac me je optužio da sam napravio špansku seriju od transakcije posle koje se on upisao kao jedini vlasnik Voda vode i kao vlasnik 30 odsto kapitala u Gorkom listu.

Predsednik kompanije Si & Si Vojin Đorđević, ponovo se obratio medijima saopštenjem u kojem tvrdi da košarkaš Vlade Divac i finansijeri koji stoje iza njega, pokušavaju da preotmu ne samo već preuzetu firmu Voda voda koja posluje u tom sistemu, nego i celu kompaniju.
– Vlade Divac me je optužio da sam napravio špansku seriju od transakcije posle koje se on upisao kao jedini vlasnik Voda vode i kao vlasnik 30 odsto kapitala u Gorkom listu. Međutim, ovde je reč o balkanskoj otimačini, jer nisu u igir samo ove dve firme, već je namera da se otme cela kompanija Si & Si. Kao argument za tu svoju tvrdnju navešću podatak da je istog dana kada je Divac upisao vlasništvo nad Voda vodom, nama stiglo rešenje Trgovinskog suda u Beogradu kojim je traženo da odgovorimo na zahtev za određivanje privremene mere zabrane raspolaganja imovinom kompanije, koji je podnela izvesna firma ASAP. Tada sam shvatio da sam upao u mrežu koja se oko Si & Si plete još od 2005. godine, kada su proizvodi počeli da zauzimaju značajno mesto na tržištu i kasnije kada se Voda voda pojavila u Japanu, na Svetskom prvenstvu u košarci. Mnoge svetske kompanije htele su tada da kupe fabriku Voda voda zajedno sa najvećim nalažištem u Vrujcima. I mada sam imao finansijskih problema, zbog velikih ulaganja u brendiranje proizvoda, rekao sam da Voda voda nije na prodaju. Izlaz sam potražio u kreditima sa Hipo Alpe Adria bankom – kaže za Danas Vojin Đorđević.

Na udaru i Sinalko

– Mislim da ću uspeti da sačuvam kompaniju u koju sam mnogo uložio, jer je ovo bilo suviše bahato ignorisanje zakona čak i za naše prilike, da će državni organi morati da reaguju. Razlog više je i to što je krajnji cilj bio ne samo da se preuzme Si & Si, koja bi odmah potom mogla da se proda po deset puta višoj ceni, nego i da se sa našeg tržišta istisne Sinalko, koji je deo Si & Si. Ali, tu je reč o nemačkom kapitalu, i vlada te države kao i njihovo ministarstvo ekonomije, već su našim vlastima uputile veoma oštar protest, jer ne dozvoljavaju da njihov investitor ostane kratkih rukava – kaže za Danas Vojin Đorđević, predsednik kompanije Si & Si.

Naš sagovornik ističe da kompanija imala kreditni dug od deset miliona evra, ali da je u decembru 2005. godine, sa bankom, odnosno sa predsednikom IO Hipo Alpe Adria banke Vladimirom Čupićem, dogovoreno da se do kraja te godine uplati dva miliona dospelih potraživanja, zatim da kredit, tokom 2006. godine, bude u mirovanju i da se redovna otplata uz povoljniju kamatu od četiri odsto na godišnjem nivou, nastavi 2007. godine. Međutim, u oktobru prošle godine, ta banka je blokirala sve račune Si & Si za celokupan iznos kredita. To je bio razlog što sam potražio partnerstvo sa Divcem čiji je finansijski savetnik Zvonko Nikezić insistirao da ne vršim reprogram jer će oni to učiniti uspešnije. Umesto toga, banka je kreditnu obavezu od osam miliona evra (za koje je garancija bila hipoteka nad imovinom Si & Si) prodala za četiri miliona evra firmi ASAP – tvrdi Đorđević.

„Fantomska“ firma ASAP

ASAP kompani registrovana je početkom 2006. godine za spoljnu i unutrašnju trgovinu, sa osnivačkim ulogom od 500 evra i na ime švajcarskog državljanina Karla Gulia Fubianija. Firma je upisana na adresi Mutapova 30a, u stanu broj 16 (na četvrtom spratu), gde inače živi Radovan Anđelić koji je imenovan za zastupnika ASAP u zemlji. On je, međutim, za Danas demantovao taj zvanični podatak. „Prošle godine sam Fubianiju prodao firmu ASAP, jer sam započeo drugi posao. To je prijavljeno Poreskoj upravi, a nemar je novog vlasnika što nije ažurirao podatke“, tvrdi Anđelić. Na računu ASAP nije registrovan nikakav promet, jer iako je žiro-račun otvoren, on nije mogao da se koristi jer je Poreska uprava oduzela PIB (poreski identifikacioni broj) toj kompaniji, bez kojeg i tehnički nije moguće sprovesti neku transakciju.

Na koji način i čijim novcem je kompanija ASAP postala vlasnik duga Si & Si još nije utvrđeno, ali se pretpostavlja da je otkup potraživanja izvršen iz inostranstva. Spekuliše se i da iza svega stoji neka od regionalnih kompanija koje su zainteresovane za izvorište Voda vode, poput hrvatskog Agrokora koji je prošle godine hteo da kupi to preduzeće, mada se ne isključuju ni drugi krupni finansijeri. Deo te enigme možda će biti rešen u jednom od dva postupka koji se vode kod Trgovinskog suda u Beogradu. Naime, u martu ove godine, Đorđević je podneo tužbu tom sudu kojom se traži poništavanje ugovora o ustupanju potraživanja koji je sklopljen između Hipo Alpe Adria banke i ASAP. Prošlog meseca i ASAP se obratio Trgovinskom sudu u Beogradu i zatražio određivanje privremene mere kojom bi se kompaniji Si & Si zabranilo raspolaganje imovinom i prvo ročište po tom predmetu zakazano je za se 13. novembar.
– Svaka firma koja je registrovana u zemlji može podneti tužbu i zahtevati određivanje privremene mere. Međutim, i tuženi ima mogućnost da ospori stranačku sposobnost tužioca, i ukoliko on to učini, sud će sigurno utvrđivati okolnosti koje su prethodile tužbi – kaže za Danas Stevo Đuranović, potpredsednik Trgovinskog suda u Beogradu.
Pokušali smo da čujemo i drugu stranu ove priče. Međutim, Zvonko Nikezić, koga je Divac imenovao za direktora Voda vode i Gorkog lista, pre nego što smo i postavili pitanje izjavio je da nema nikakav komentar, dok se na telefon ASAP u Mutapovoj 30 niko nije javio. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari