Vojne penzije na Vrhovnom sudu 1Foto: Vrhovni kasacioni sud

Udruženje vojnih penzionera uputilo je žalbu Vrhovnom kasacionom sudu, jer Skupština Srbije ni posle skoro godinu dana nije uzela u razmatranje inicijativu za ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, koji je na snazi od novembra 2014. godine, piše Politika.

Predsednik Udruženja Ljubomir Draganjac rekao je da je incijativu, koju je potpisalo 33.898 građana, sud uvažio i naložio predsedniku Skupštine da predlog zakona uvrsti u dnevni red za prvu narednu sednicu.

Draganjac je objasnio da je, po poslovniku, predsednik parlamenta bio dužan da predloge odmah po prijemu dostavi poslanicima, odborima i Vladi, ali to nije učinjeno od novembra prošle godine do danas.

Ovakvo ignorisanje predloga i kršenje Ustava ne isključuje ni mogućnost organizovanja javnih protesta penzionera, koji gube strpljenje, piše Politika.

List podseća da su, osim vojnih penzionera, predlog za ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija većih od 25.000 dinara uputili u više navrata i predstavnici udruženja sindikata panzionera Srbije, ali ni oni nisu dobili bilo kakav odgovor. 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Vojne penzije na Vrhovnom sudu”

 1. Teška samovolja, neodgovornost, bahatost, kršenje zakona i, na kraju, Ustava od strane predsednika Skupštine krovnog zakonodavnog organa u državi. Pa ako Skupština ne poštuje sopstvena akta, zakone i Ustav kako onda ima obraz da traži da to čine svi građani ove zemlje? Nažalost nije ovo jedini slučaj, more ih je takvih. Kuda mi, kao država, idemo? Do kada će građani imati strpljenja zbog ovakvog gaženja osnovnih prava i poniženja koja trpe svakodnevno od ljudi koje su birali da ih predstavljaju i zastupaju u najvišem organu vlasti? Ima li još negde u svetu ovakvog ponašanja najistaknutije institucije u zemlji? Postoji li u ovoj zemlji Javno tužilaštvo, Ustavni sud,…… koji moraju da reaguje kada se krše Ustav i elementarni zakoni? Zar nismo pred zakonima i pred Ustavom svi ravnopravni i odgovorni? Od prvog do zadnjeg u državi!? Ko treba da štiti osnovna ljudska prava građana? Sramno je ovo, jadno i bedno da ne može biti sramnije i bednije.

 2. Rešenje po žalbi je trebalo biti doneto u roku od 15 dana od prijema žalbe. Taj rok je, koliko mi je poznato, istekao. Problem je u tome što VKS nije nadležan za odlučivanje po ovoj žalbi. Za odlučivanje po žalbi iz člana 39. ili 41. Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi nadležan je Upravni sud (ranije je to bio Vrhovni sud) – koji „odlučuje po žalbi shodnom primenom odredaba zakona kojim se uređuje postupak u upravnim sporovima”. Ako i grešim kao pojedinac – pravni laik imam na to pravo, ali to pravo nema udruženje koje tvrdi da je reprezentativni predstavnik interesa vojnih penzionera i KVP. Podneli su žalbu nenadležnom sudu.

 3. Питам се: Да ли Јасна (Љубомир) информише или дезинформише читаоце (војне пензионере), свесно или несвесно?
  Жалба коју је Врховном касационом суду поднело УВПС завршава реченицом: "Са свега напред изнетог предлажемо да тај суд ову жалбу уважи и наложи председнику Народне скупштине да предметне предлоге закона уврсти у предлог дневног реда за прву наредну седницу Народне скупштине."
  Све ми се чини да је та реченица из жалбе (предлог УВПС) у чланку, од стране новинара и саговорника, свесно или несвесно, претворена у реченицу (одлуку – решење ВКС) из које произилази: "да је суд ову жалбу уважио и наложио председнику Народне скупштине да предлоге закона уврсти у дневни ред за прву наредну седницу.“
  Rešenje po žalbi je trebalo biti doneto u roku od 15 dana od prijema žalbe. Taj rok je, koliko mi je poznato, istekao. Ako je VKS doneo rešenje i ako je UVPS dobilo to rešenje VKS trebalo ga je objaviti na sajtu UVPS.
  Problem je u tome što VKS nije nadležan za odlučivanje po ovoj žalbi. Za odlučivanje po žalbi iz člana 39. ili 41. Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi nadležan je Upravni sud (ranije je to bio Vrhovni sud) – koji „odlučuje po žalbi shodnom primenom odredaba zakona kojim se uređuje postupak u upravnim sporovima”. Ako i grešim kao pojedinac – pravni laik imam na to pravo, ali to pravo nema udruženje koje tvrdi da je reprezentativni predstavnik interesa vojnih penzionera i KVP. Podneli su žalbu nenadležnom sudu. Doduše, ako i kada VKS utvrdi da nije nadležan za odlučivanje po ovoj žalbi, dužan je da žalbu prosledi nadležnom sudu (Upravnom sudu).
  Isti novinar, Jasna Petrović-Stojanović, istog dana, u listu “Politika” piše članak pod naslovom: “Могуће усклађивање пензија два пута годишње од априла” koji počinje rečenicom:
  “Привремено умањење пензија, законом је орочено до краја ове године. – Учешће пензија у БДП пало је са 13,8 одсто на 11,3 процента.”
  TO JEDNOSTAVNO NIJE TAČNO. Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija umanjenje penzija NIJE oročeno do kraja ove godine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.