Vojvođanska banka: Razgovori sa Eurobankom završeni bez dogovora 1

“Vojvođanska banka je sa Eurobankom vodila razgovore o razmeni tržišta, kako je nedavno otkrila guverner Jorgovanka Tabaković, ali se taj „svop“ na kraju nije dogodio”.

Ovo je juče potvrdio Marinos Vatis, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke, dodavši da ta banka trenutno ne vodi nikakve pregovore o prodaji.

Vatis je dodao da su pregovori sa Eurobankom vođeni i u vezi nekih drugih tržišta.

Bivši guverner Narodne banke Radovan Jelašić nedavno je za Danas izjavio da su sve grčke banke u Srbiji na prodaju, u vezi čega je Vatis, čija je Vojvođanska banka deo grčke NBG grupe, juče objasnio da je tačno da sve te banke imaju obavezu da smanje svoju izloženost na tržištima van matičnog.

„Sve banke koje su primile državnu pomoć moraju da smanje svoju izloženost na drugim tržištima, kao što je Radovan Jelašić rekao, ali ono što on nije rekao je da one to moraju da urade samo do određenog nivoa“, kaže Vatis.

Kako je dodao, to znači da grčke banke neće nužno morati da na svim tržištima prodaju svoje filijale.

„NBG je prodala banku u Turskoj, kao i banku u Bugarskoj koja je bila tri puta veća od Vojvođanske banke. Mi ćemo možda morati da prodamo banku ovde, a možda i nećemo morati. Ako se proceni da ovo što smo do sada uradili nije dovoljno, moraćemo, a ako bude dovoljno nećemo morati. Naš cilj je da ne moramo“, rekao je Vatis.

A to što je Vojvođanska banka uradila o čemu govori njen prvi čovek, jeste smanjivanje rashoda, manji otpis starih NPL-ova i kvalitetno kreditiranje, što je dovelo do značajnog skoka profitabilnosti u 2016.

„Vojvođanska banka je ostvarila dobit od 301 milion dinara u 2016. godini. Depoziti klijenata povećani su za 6,2 milijarde dinara, odnosno za 6,7 odsto, dok su operativni troškovi smanjeni za 4,2 procenta“, rekao je Vatis.

Banka je povećala i obim kreditiranja sa fokusom na stanovništvo i mala i srednja preduzeća. Zajmovi građanima su porasli za skoro pet odsto, dok je udeo problematičnih kredita u banci pao na 16,9 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari