Proizvodnja u pogonima Krušik akumulatora u Valjevu, jedinom proizvođaču nikl-kadmijumskih i srebro-cink akumulatora u jugoistočnoj Evropi, obnovljena je prošle nedelje, posle pauze od skoro dve i po godine.


Nakon što je Agencija za privatizaciju, posle sudskih presuda i novih rešenja inspekcije rada, tek krajem jula ukinula svoje prethodne odluke i time konačno potvrdila da je kupac ispunio sve obaveze iz ugovora o privatizaciji, ovoj firmi počeli su ponovo da se javljaju i stari i novi kupci.

– Prošlog ponedeljka počela je prerada istrošenih srebro-cink baterija, a već sredinom ove nedelje pokreću se i linije za proizvodnju nikl-kadmijumskih baterija. Radi se za poznate kupce, železnice u Albaniji i brodogradilišta u Hrvatskoj – kaze Dalibor Savković, generalni direktor Krušik akumulatora.

Savković dodaje da su pri kraju i pregovori sa dva nova kupca, iz Mađarske i Litvanije, i da se u narednim nedeljama očekuje zaključivanje tih ugovora. Saznajemo da je delegacija Krušik akumulatora početkom avgusta posetila i GAZ, najvećeg evropskog proizvođača nikl-kadmijumskih baterija u nemačkom gradu Cvikau.

– U toku su tehnička usaglašavanja, ali smo načelno već dogovorili da privremeno, dok ne vratimo sve naše tradicionalne kupce, za Nemce proizvodimo elektrode i time dodatno uposlimo ljudske i mašinske kapacitete – kaze Savković.

Sredinom septembra, u posetu Krušik akumulatorima najavila se i delegacija francuskog proizvođača SAFT.

– Naša konkurencija je sa pažnjom pratila vesti u poslednjih nekoliko meseci, kraj višegodišnje agonije izazvane pokušajima da se privatizacija nezakonito raskine, ali i pripreme za obavljanje proizvodnje koje su počele u martu. Sada ponovo, kao i u poslednjih pedeset godina, ?postajemo faktor na koji se mora računati u Evropi – zaključuje Savković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari