Na taj način EPS sprovodi damping mere kojima suzbija konkurenciju, ali po cenu sopstvenih gubitaka. To je negativan trend posmatrano sa dva aspekta. Prvi je taj što se na taj način obesmišljava liberalizacija trgovine strujom u Srbiji koja je zakonski utemeljena i proklamovana. Takođe, loše je i za državu i kupce struje jer će neko morati da pokrije gubitke EPS-a stvorene damping cenama koje ne pokrivaju troškove proizvodnje – kaže za Danas Velimir Gavrilović, generalni direktor firme „Energia, gas and power“, koja se, između ostalog, bavi i prodajom struje krajnjim kupcima u Srbiji.

Prema rečima našeg sagovornika, šta su to tržišne cene u našem regionu je lako utvrditi i proveriti.

– Tržišnu cenu električne energije u ovom delu Evrope određuje cena postignuta na mađarskoj energetskoj berzi kao najlikvidnije tržište na ovim prostorima. Ako se na tržištu Srbije komercijalnim kupcima nudi cena 10 odsto ispod opravdane, kao što radi EPS, onda dolazimo u situaciju da se na specifičan način ponovo uspostavljaju monopolski odnosi. Postavlja se logično pitanje ko će nadoknaditi propušteni prihod ili regulisati gubitak EPS-a nastao zbog cene niže od proizvodne. Takođe, nametanje dampinških cena stvara spekulacije da je njihov cilj ostvarivanje stoprocentnog tržišnog učešća EPS-a u prodaji struje u Srbiji, što bi predstavljao prvi korak ka skoroj prodaji te kompanije nekom stranom investitoru. Problem je i taj što EPS ako prodaje struju ispod tržišne cene ne može dovoljno da zaradi kako bi investirao u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta u Srbiji koji su od nasušne potrebe jer su postojeći zastareli a poslednji je podignut pre tridesetak godina. Treba naglasiti i to da EPS i dalje ne nudi struju proizvedenu u Srbiji na slobodnom tržištu, već je po netransparentnim cenama prebacuje EPS trgovini i snabdevanju – navodi Gavrilović.

On dodaje da se zbog takvog ponašanja EPS-a sa srpskog tržišta električne energije povlači četvoro snabdevača komercijalnih kupaca, a to su GEN-I, Proenergybgd, Future Energy i Energy Delivery Solutions, dok je Tinmar Energy već napustio tržište. Komercijalnim kupcima u Srbiji u ovom trenutku struju prodaje 15 aktivnih snabdevača. Najveći igrač je EPS sa ogromnim tržišnim učešćem od 95 odsto, dok se na drugom mestu nalazi firma „Energia, gas and power“ sa učešćem od četiri odsto. Ta firma u Srbiji električnom energijom snabdeva više od 400 kupaca. Među njima su i „Don kafa“, „Filip Moris“, „Japan tabako“, „Metro Keš and Keri“, „Europetrol“ pumpe, restoran „Milošev konak“, lanac trgovina „Aroma“ i tako dalje.

„Energia, gas and power“ je firma u većinskom vlasništvu srpskog kapitala (manjinski partneri su iz Italije) i u Srbiji je prisutna od 2013. godine. Na tržištu Srbije snabdeva električnom energijom i krajnje potrošače i trgovce struje. Prve isporuke energije maloprodajnim kupcima ugovorene su 2014. godine.

– Portfolio kompanije raste iz godine u godinu, tako da smo tokom 2016. godine komercijalnim kupcima u Srbiji isporučili pet puta više struje nego 2015. Ukupne isporuke u Srbiji prošle godine su dostigle 260 hiljada megavati. U ovoj godini imamo ugovorene isporuke kojima ćemo ostvariti dodatni rast od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu. U Italiji kompanija posluje pod imenom „Europe energy gas and power“ i isporučuje struju i gas za 30.000 krajnjih kupaca – naglašava Gavrilović.

Bez konkurencije na tržištu gasa

– Posedujemo licencu za snabdevanje krajnjih kupaca gasa u Srbiji od 2015. godine, ali nam je faktički onemogućeno da pristupimo mreži „Srbijagasa“ sa sopstvenim gasom. Možemo gas da transportujemo do srpske granice, ali s druge strane ne možemo da ga sprovedemo do krajnjih kupaca u Srbiji, jer kako nam je objašnjeno u „Srbijagasu“, još uvek ne postoje podzakonski akti koji bi tom preduzeću omogućili pravljenje cenovnika za naplatu transporta gasa privatnog snabdevača do potrošača. Shodno tome mi u ovom trenutku možemo da budemo samo podizvođači „Srbijagasa“, odnosno lokalni distributeri. Iz izloženog se može konstatovati da prave konkurencije na tržištu gasa u Srbiji praktično nema – kaže za Danas Gavrilović.