Naredne godine Čajetina bi trebalo da dobije prvu elektranu od 1,6 megavata, koja će kao sirovinu koristiti biomasu i čvrsti organski otpad. Elektrana, koja će biti jedna od ukupno šest u okviru budućeg energetskog parka, gradiće se u industrijskoj zoni Braneško polje, podno Zlatibora.


Investitor, slovenačka firma Eko-poslovi, potpisala je ugovor sa predstavnicima čajetinske opštine i preduzeća Oniks, koje će toj firmi dati u zakup svoj poslovni prostor i zemljište. Vrednost kompletne investicije energetskog parka, koji će biti realizovan fazno, iznosi oko 20 miliona evra.

– Prva elektrana koštaće od 2,6 do 2,8 miliona evra i za njen završetak, od početka gradnje, potrebno je devet meseci. Biće to najsavremenija energana, poput onih koje postoje u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, koja će u potpunosti ispunjavati najstrože ekološke standarde. Osim biomase, kao pogonsko gorivo koristiće čvrsti organski otpad, primenjivaćemo gasifikaciju drveta, ali bez ispuštanja dimnih gasova – saopštio je Miloš Karaović, glavni inženjer u slovenačkoj firmi Eko-poslovi. On je dodao da će u početku zaposliti 25 do 35 radnika koji će raditi u proizvodnji energije, ali biće potrebno još 30 do 40 ljudi koji će biti angažovani u prikupljanju sirovina koje su potrebne kao pogonsko gorivo. Karaović je objasnio da će energetski park od šest elektrana raspolagati ukupnom snagom od 9,6 megavata.

Istakavši da je strategijom razvoja Čajetine, deo industrijske zone Braneško polje predviđen za proizvodne pogone, predsednik opštine Milan Stamatović je istakao da je investicija u obnovljive izvore energije, takođe u skladu sa tim dokumentom.

– Reč je o proizvodnji bez štetnih sastojaka i bez prljave tehnologije, što je lokalna samouprava zahtevala od investitora i vlasnika pogona u Braneškom polju – rekao je Stamatović, istakavši da će opština podržati taj projekat tako što će učestvovati u izradi planske dokumentacije, obezbediti potrebnu infrastrukturu i sve drugo što bude potrebno. „Investitori u nama imaju partnere, a potrudićemo se da u najkraćem roku dobiju sve neophodne dozvole, koje su u nadležnosti lokalne samouprave“, poručio je predsednik čajetinske opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari