U Termoelektrani „Nikola Tesla B“ kod Obrenovca juče je pušteno u rad postrojenje za merenje kvaliteta i količine uglja, a vrednost tog projekta je 1,7 miliona evra.


Ministarka energetike Zorana Mihajlović kazala je novinarima nakon obilaska postrojenja da će ovako upravljanje kvalitetom uglja uštedeti EPS-u, odnosno Srbiji, oko sedam miliona evra godišnje. „To nije mala suma. Mi smo zemlja koja mora da vodi računa o upotrebi uglja jer 50 odsto struje dobija iz njega“, kazala je Mihajlovićeva. Ministarka je dodala da bi ovakvi sistemi trebalo da budu i u Rudarskom basenu Kolubara, jer bi tamo uštede bile oko 80 do 100 miliona evra godišnje. Ona je dodala da je Elektroprivreda Srbije dala pozitivno mišljenje na uvođenje dva sata jeftine struje tokom dana i da se još samo čeka odgovor Agencije za energetiku. „Ta agencija je dobila zahtev pre sedam dana. Čekamo njihovo mišljenje i nije mi jasno zašto još nemamo taj odgovor“ rekla je Mihajlovićeva. Ona je istakla da će čim stigne mišljenje Agencije za energetiku Srbije početi uvođenje dva sata jeftinije struje tokom popodneva. Zorana Mihajlović je naglasila da je Elektroprivreda Srbije spremna za grejnu sezonu i da neće biti problema u elektroenergetskom sistemu. Ona je kazala da ima dovoljno uglja i da remonti u TENT-u kasne oko nedelju dana, ali da je to zanemarljivo.

– Obezbeđeno je i dovoljno mazuta za toplane, ali je to kratkoročno rešenje i taj problem mora sistemski da se reši. Toplane treba da povećaju svoju finansijsku i ekonomsku stabilnost i drugačije da se ponašaju unutar samih toplana – izjavila je Zorana Mihajlović.

Ona je istakala i da će primena energetskih pasoša za objekte povećati energetsku efikasnost u Srbiji u narednih pet do sedam godina za dva odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari