Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u Nišu da je za Vladu ekonomska obnova i razvoj juga zemlje „prioritet“ i „državni projekat“ zbog toga što ovo područje pored ostalog ima najgore ekonomske i demografske parametre, a izuzetno veliki strateški značaj. On je najavio da bi plan oživljavanja juga Srbije trebalo da bude završen za mesec dana, a da će se o prvim rezultatima razgovarati već za šest meseci.

– Vreme je da se prekine praksa koja postoji decenijama, a možda i stotinama godina, da kad god su ratovi onda je tu jug Srbije da brani zemlju, a kada se sukobi završe onda se svi drugi krajevi Srbije razvijaju, a njen jug tone u još veću bedu i siromaštvo. Dok na jugu uvek govorimo o patriotizmu i jedinstvu Srbije, drugi krajevi zemlje imaju pokrajine, regione, predstavništva u Briselu, koriste pare iz evropskih fondova, tako da bogatiji postaju još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Ako ne dođe do promene ponašanja, Srbija neće više razgovarati samo o problemima na Kosovu ili opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, nego će imati sve prazniju teritoriju na jugu i to će za nju biti katastrofalno – rekao je Dačić na sastanku sa predsednicima 28 gradova i opština, kao i privrede sa juga Srbije.

On je pozvao Nišavski, Pirotski, Toplički, Jablanički i Pčinjski okrug da artikulišu zajedničke interese i predloge i da ih realizuju uz pomoć Vlade.

U tranzicionom periodu na jugu je privatizovano 336 preduzeća, a od tog broja poništeno čak 118 privatizacija. Jug Srbije je od 2002. izgubio više od 110.000 stanovnika, a svakoga dana iseli se 37 ljudi.

Prosečna zarada 27.000 dinara

Premijer je upozorio da južna Srbija čini 15 odsto državne teritorije, na kojoj živi 930.000 stanovnika, a da se tu stvara samo 4,7 odsto novostvorenih vrednosti. Od 2001. svaki drugi radnik na jugu zemlje izgubio je posao, tako da je stopa nezaposlenosti 44,8 odsto, a postoje i opštine u kojima od stotinu stanovnika ne radi njih 70. Prosečna mesečna zarada na jugu Srbije u 2012. iznosila je 27.000, dok je na nivou zemlje bila 41.000 dinara. Najteže je u Pčinjskom, Jablaničkom i Topličkom okrugu, gde je dohodak po stanovniku ispod 40 odsto u odnosu na republički prosek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari