Bivši vlasnik ATP Vojvodine Ilija Dević razgovarao je protekle sedmice u sedištu Evropske komisije sa vrhom EK i Evropskog parlamenta o 24 sporne privatizacije o kojima se vodi istraga u Srbiji, saznaje Danas od izvora u EU u Briselu.

Kako objašnjava izvor našeg lista, na dva odvojena sastanka u kabinetu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i specijalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera, Dević je ukazao da je istraga krenula u suprotnom smeru kako bi se prikrila odgovornost gradskih vlasti u Novom Sadu u slučaju ATP Vojvodine. Istovremeno, na sastancima organizovanim na inicijativu iz Brisela, čelnici ovih institucija su se interesovali o toku istrage, ali i o ulozi političkih partija koje su se tokom proteklih osam godina smenjivale na vlasti u Novom Sadu i u Vojvodini.

Naime, slučaj ATP Vojvodine, sa spiska 24 sporne privatizacije koje se svrstavaju u predmete visoke korupcije, Evropska komisija je svojevremeno označila kao jedan od najvećih slučajeva i kao jedini u kome je oštećen investitor, a ne država. Istraga koja je pre gotovo dve godine pokrenuta, bavila se isključivo poslovanjem te firme nastojeći da pronađe nezakonitost, umesto da odgovori na pitanje ko je odgovoran zato što nije ispoštovan ugovor između Grada i ATP Vojvodine o izgradnji nove autobuske stanice, zbog čega je preduzeće otišlo u stečaj, a gradska kasa, po pravosnažnoj sudskoj presudi morala da isplati oko četiri miliona evra.

Apsurd je i to što je u jednom trenutku i Dević bio uhapšen, po prijavi koju je dostavila policija, a zbog sumnje u ispravnost poslovanja u periodu od 2004. do 2006. Dević je kasnije objašnjavao da je ista ekipa novosadskog Odeljenja za privredni kriminal i pre sedam-osam godina kontrolisala rad firme, a da su to mesecima činile i gotovo sve ostale inspekcije, od poreske do ekološke, ali da nikakve krivične prijave nikad nisu podnete. On je u pritvoru bio više od mesec dana, a kada je pušten, umesto optužnice veštacima je dat nalog da ponovo pretresu kompletno poslovanje njegove matične firme Mankop i ATP Vojvodine.

U pomenutim evropskim institucijama imaju za sada nepotvrđena saznanja da je do zamene teza u istrazi došlo kako bi se zaštitila uloga političara dve, u to vreme, najuticajnije partije u Novom Sadu i Pokrajini. Prema informacijama koje je Danas dobio, reč je o pregovorima koji su u isto vreme kad je potpisan i ugovor sa Devićem, vođeni sa izvesnom ruskom državnom firmom, preko njenog švajcarskog ogranka i ispostave u Srbiji. Rusi su, navodno, bili zainteresovani za kupovinu novosadskog gradskog saobraćajnog preduzeća, ali su očekivali da ugovor obuhvati i novoizgrađenu autobusku stanicu ATP Vojvodine. Sled događaja iz tog perioda ide u prilog te teze, jer iako je nova autobuska stanica imala potpisan ugovor sa Gradom, i sve potrebne dozvole, nikada nije uspela da proradi jer lokalna vlast nije preusmerila saobraćaj na tu lokaciju. To je ATP Vojvodinu, u kojoj je radilo više od 500 ljudi, oteralo u stečaj.

Za evropske zvaničnike, lista od 24 sporne privatizacije, posebno slučaj ATP Vojvodine, predstavlja model korupcije, i sve dok ti slučajevi ne budu rešeni, smatraće da Srbija nije daleko odmakla u sprovođenju Rezolucije EP od 16. januara ove godine. Naš izvor tvrdi da će institucije Unije „pomno pratiti sve procese koji se vode u tim predmetima i procesima koji su pokrenuti u slučaju ATP Vojvodine pred Ustavnim sudom, Višim sudom u Novom Sadu, te stečaj u Privrednom sudu, a posebno postupak pred Specijalnim sudom“.

Odlično, ali nedovoljno

– Sadašnja srpska vlada i premijer Vučić pokazali su snažnu posvećenost rešavanju ovog pitanja. Međutim, izveštaj o napretku u 2014. naglašava generalno da su potrebni dalji napori i da pravosudni organi i tužilaštvo treba da postanu aktivniji. Ocenjujemo da i pored nesumnjive političke odlučnosti u vrhu zemlje, neke strukture unutar državnog aparata i pravosuđe, kao što su kancelarije Specijalnog tužilaštva, nisu pravilno postupala u predmetima korupcije visokog profila – objavljeno je sredinom oktobra ove godine na sajtu Evropskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari