Vučić malinarima: Predsednik ne može da krši Ustav 1Fotografija: Malinari na letošnjem protestu/Foto: Danas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, posredstvom svog generalnog sekretara Nikole Selakovića, poručio malinarima da po Ustavu nema ovlašćenja da rešava njihove probleme u vezi sa cenom maline.

S druge strane, uz navode da im nije jasno da Vučić nema nadležnosti da reši probleme stotine hiljada građana koji se bave malinarstvom, malinari podsećaju na to da im je on 2012. godine, u predizbornoj kampanji, obećao da će, ako dođe na vlast, rešiti sve njihove probleme.

„Povodom dopisa koji ste uputili predsedniku Republike gospodinu Aleksandru Vučiću, sa molbom za pomoć u rešavanju problema u vezi sa cenom maline za rod 2018. godine, obaveštavamo vas da su nadležnosti predsednika Republike utvrđene Ustavom Republike Srbije. Prema Ustavu, predsednik Republike nema ovlašćenja da postupa po vašoj molbi“, navodi se u pismu koje je Nikola Selaković, pre neki dan, uputio Udruženju poljoprivrednih proizvođača Užice i Limska dolina iz Priboja.

U dopisu se navodi da je zahtev malinara prosleđen Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa molbom da nadležne službe sagledaju navode i da o tome obaveste udruženja malinara.

– Gospodin Vučić je 2012. godine, u vreme predizborne kampanje, tražio podršku malinara i obećao da će im, ako dođe na vlast, pomoći i poručio da malinari više nikada neće doći u situaciju da izlaze na ulice. Sada je 2019. godina i stanje je još gore, a on smatra da ne treba da se meša u probleme malinarstva od koga, direktno ili indirektno, zavisi egzistencija 500.000 do 700.000 ljudi, a godišnji prihod od maline u državnom budžetu je oko 260 miliona evra. U sve drugo može da se meša, ali ne i u rešavanje problema svih poljoprivrednih proizvođača, ne samo malinara“, rekla je za Danas Slađana Stanković, predsednica Skupštine Udruženja poljoprivrednika Užice.

Navodeći da su „malinari, posle dve godine bezuspešnih pokušaja razgovora, izgubili strpljenje i poverenje u predstavnike Ministarstva poljoprivrede“, ona je istakla da su „predstavnici tog ministarstva, nakon svih razgovora, saopštavali da ništa nisu obećavali i malinare u javnosti predstavljali kao lažove“.

– Ne želimo više da pričamo sa ljudima iz Ministarstva poljoprivrede, već želimo da se državni vrh uključi u rešavanje problema u malinarstvu, a tražićemo ostavku ministra Nedimovića“, rekla je za Danas Slađana Stanković i dodala da će malinari i dalje učestvovati u građanskim protestima.

Inače, u novembru prošle godine, nekoliko udruženja proizvođača maline iz zapadne Srbije su se obratili šefu države, premijerki, ministrima poljoprivrede i trgovine i podsetili na to da su, zbog obećanja predstavnika vlasti da će biti rešen problem otkupne cene, letos obustavili blokadu puta od Prijepolja do granice sa Crnom Gorom, ali da ta obećanja nisu ispunjena. Tada su malinari navodili da im je „obećano da bi cena trebalo da bude od 125 dinara, sa tendencijom rasta do 150 i 160 dinara“, dok su ministar Branislav Nedimović i njegovi saradnici tvrdili da cenu ne određuje država, nego tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari