Vučić na otvaranju fabrike Leoni u Nišu 1Leoni Foto: Južne vesti S. M.

Nemačka kompanija „Leoni“, proizvođač optičkih vlakana i kablova, otvara u Nišu novi proizvodni pogon, pod čijim krovom će posao naći 1.125 radnika, piše RTS.

Otvaranju prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić stigao je u Niš, gde ga je ispred „Leonija“ dočekalo više hiljada Nišlija koji se došli da ga pozdrave i daju mu podršku za, kako kažu, politiku koju vodi i zbog onoga što je učinio do sada i što radi za grad Niš.

Novi pogon imaće oko 20.000 kvadrata, a u njega je uloženo oko 22 miliona evra, stoji na RTS.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je za RTS da je veoma zadovoljan zbog otvaranja novog pogona i ističe da je ovo jedan od značajnih dana za Nišlije.

„Posle vremena kada su se zatvarale fabrike, prodavale, otpuštali radnici, kada nisu isplaćivane plate, pričamo o novim fabrikama i radnim mestima“, rekao je Bulatović.

„Leoni“ je prvu fabriku u Srbiji otvorio u Prokuplju 2009. godine, zatim drugu 2014. u Malošištu u opštini Doljevac, a prošle godine u Nišu.

Kada sledeće godine završe izgradnju nove fabrike u Kraljevu, „Leoni“ će postati najveći poslodavac u Srbiji, sa više od 11.000 zaposlenih.

Kompanija „Leoni“, čije je sedište u Nirnbergu, u Nemačkoj, ima 93 fabrike u 31 zemlji, navodi RTS.

Samo u prošloj godini imala je prihod od 4,9 milijardi evra od prodaje, dok je u Srbiji u 2017. ostvarila izvoz u vrednosti od 145 miliona evra i nalazi se na listi 10 najvećih izvoznika u Srbiji za proteklu godinu.

Vrednost dosadašnjih investicija u Srbiji ovog globalnog proizvođača žica, optičkih kablova i komponenti za autoindustriju, iznosi 75 miliona evra, a do sada su zaposlili više od 6.000 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari