Kina po privrednom značaju za Srbiju parira Zapadu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

U Palati Srbija danas je otvoren Treći forum gradonačelnika glavnih gradova država centralne i istočne Evrope i Kine, 16+1, i treći sastanak ministara saobraćaja zemalja centralne i istočne Evrope i Kine.

Predsednik Srbije Vučić je istakao da bez saradnje sa kineskim prijateljima, pozitivnog pritiska da se nešto izgradi, nikada sami ne bismo uspeli.

– Zato sam zahvalan premijeru Li Kećangu, i posebno predsedniku Si Đinpingu, na infrastrukturnim projektima koje gradimo, od Koridora 10, Koridora 11, kako železničkog tako i putnog, a tu je i izgradnja nove pruge Beograd-Budimpešta – rekao je Vučić.

Zamenica gradonačelnika Pekinga Vang Hung rekla je da Peking i Beograd ubrzano jačaju saradnju u oblasti kulture, privrede i turizma, ali i u drugim oblastima.

Prema rečima potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, Srbija bi mogla da bude lider u Evropi u realizaciji infrastrukturnih projekata zahvaljujući mehanizmu saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Ministarka Mihajlović je istakla da su infrastrukturni projekti koji se u Srbiji realizuju u saradnji sa Kinom veoma značajni za razvoj i budućnost naše zemlje. Ministar energetike i nacionalni koordinator za saradnju Kine i CIE Aleksandar Antić naglasio je da Srbija ima najviše projekata u okviru mehanizma saradnje Kine plus 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Antić je rekao da je za region posebno značajna globalna inicijativa Kine „Put svile“.

– Srbija treba da bude ponosna, s obzirom da u toj inicijativi imamo jednu od najznačajnijih uloga, jer Srbija ima najveći broj projekata u oblasti infrastrukture i energetike – kazao je Antić.

Danijel Cvjetićanin, profesor Univerziteta Singidunum, kaže za Danas da je ekonomska saradnja sa Kinom od velikog značaja za Srbiju.

– Na globalnom nivou već duže vreme sve zemlje sveta se trude da razvijaju što bolje ekonomske odnose sa državama poput Kine, Rusije i Indije. To su, naime, zemlje koje su u privrednom smislu veoma napredovale i postale značajnije u ovom trenutku od onih na Zapadu. Prema tome ne vidim razlog da Srbija ne radi isto ono što rade svi a to je da jačaju svoje privredne veze sa Kinom – ističe naš sagovornik. On dodaje da to ne znači da zbog toga treba napuštati privredne odnose sa razvijenim zemljama na Zapadu već da istovremeno treba sarađivati i sa jednima i sa drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari