Država će sve srušene kuće u Krupnju izgraditi do kraja septembra. Biće obnovljena i kompletna putna i druga infrastrukturu oštećena u poplavama, obećao je premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je tokom jučerašnje posete, u razgovoru sa stanovnicima tog mesta, precizirao da je 38 kuća potpuno srušeno, a 168 oštećeno.

– Našli smo način. Ovde je 38 kuća srušeno i njih će obnoviti država Srbija. Takođe, 168 kuća je oštećeno i tu ćemo pomoći građevinskim materijalom, radnom snagom i na druge načine, a tamo gde budemo mogli pomoći ćemo i električnim aparatima – rekao je Vučić.

On je dodao i da država preuzima na sebe i izgradnju puteva, kategorisanih i nekategorisanih na teritoriji te opštine i poručio da Krupanj neće ostaviti „da se muči“ sa nedostajućim finansijskim sredstvima.

Premijer je dodao i da će država sve uraditi i kada je reč o šteti na elektromreži i telekomunikacijama. Prema njegovim rečima, najveći problem je pitanje klizišta, a stručne službe će odlučiti na kojim lokacijama će se kuće graditi.

Vučić je podvukao da su rokovi veoma kratki i da očekuje da se iskoristi leto kako bi se ljudi pre kraja septembra mogli useliti u svoje kuće i nastaviti normalan život. On je dodao da će život u Krupnju biti ne samo normalizovan i objasnio da će se država potruditi da dovede investitora koji bi otvorio fabriku tekstilne industrije u ovom mestu. Vučić je rekao da već ima na umu jednog potencijalnog investitora koji bi mogao da zaposli 300 do 500 radnica, što bi, kako je ocenio, bio veliki podsticaj za Krupanj.

Na pitanje novinara u vezi s preventivnom izgradnjom nasipa i uređenjem vodotokova, Vučić je rekao da će se na tome raditi, ali da ne može sve da se uradi odmah dodavši da tako nešto na primer ne može ni Amerika. On je naveo da se mora pojačati korito reke i dodao da su u Krupnju nasipi oštećeni. Dodao je da će se na tome raditi na nivou cele Srbije, ali da onaj ko kaže da će sve stići da se uradi ne govori istinu i podvukao da i kada bi bile uložene dve milijarde evra, opet ne bi to moglo da se uradi, pogotovu što Srbija te dve milijarde i nema. Premijer je najavio da će za dva meseca ponovo doći kako bi se uverio kako radovi napreduju.

Nije vreme za osvetoljubivo ponašanje

Premijer je istakao da sad nije vreme za osvetoljubivo ponašanje, dodavši da se slučajno dogodilo da se najveći deo poplava desio u opštinama gde SNS nije na vlasti, poput Loznice, Valjeva, Obrenovca, Krupnja. „Pa šta, svuda sam došao i na svakom mestu pomažem potpuno jednako i uopšte me ne interesuje stranačka pripadnost. Presrećan sam što sam video ljude u Krupnju zadovoljne. Na svakom mestu sam video ljude koji su zadovoljni što će nešto da se pokrene i što će se vratiti život u ta mesta“, rekao je Vučić, kojeg je u obilasku Krupnja pratio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari