Gondola na Zlatiboru puštena u rad (FOTO) 1Foto: Nenad Kovačević

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije je u, prisustvu Milana Stamatovića, predsednika opštine Čajetine i lidera opozicione Zdrave Srbije, ali i okupljenih lokalnih funkcionera i naprednjaka iz Zlatiborskog okruga, danas svečano označio početak rada zlatiborske žičare.

Žičara, dužine skoro devet kilometara, što je čini najdužom te vrste u svetu, spaja centar Zlatibora i vrh Tornika i ima međustanicu kod Ribničkog jezera, počela je da radi u ponedeljak, ali današnja svečanost značila je nešto više od njenog pukog zvaničnog puštanja u rad.

Vučić, koji je posetio Zlatibor prvi put od kada je na vlasti, i Stamatović nisu pominjali stare probleme tokom petogodišnje gradnje žičare, koju je Opština Čajetina sama finansirala sa oko 13,5 miliona evra, bez finansijske podrške države. Nije bilo podsećanja na sukobe opozicione Čajetine sa predstavnicima aktuelne vlasti iz redova naprednjaka oko tog projekta, već su šef države i predsednik čajetinske opštine uputili poruke pomirenja, razumevanja i najavili saradnju.

„Nisam došao na Zlatibor radi razgovora političkih partija, već da podržim važan projekat i da pokažem koliko se, kao predsednik Srbije, radujem svakom uspehu države i građana“, reagovao je Vučić na ocenu Stamatovića koji je rekao da današnja svečanost, pored ostalog, znači i „početak dijaloga vlasti i opozicije“.

Stamatović je, nakon osvrta na istorijat rekostrukcije Ski-centra Tornik, koji je bio uništen 1999. godine u NATO bombardovanuju, svedočio o teškoćama tokom te rekonstrukcije u vreme mandata Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, ali izbegao je da govori o problemima oko gradnje žičare o kojima je govorio proteklih pet godina, poput opstrukcije tog projekta za šta je optuživao aktuelnu republičku vlast. Ovoga puta, sve je to ublažio i ocenio da je bilo problema, ali samo „biroktarskih na nižim nivoima“.

„Morali smo da uverimo predsednika Republike da je ovo projekat od opšteg interesa i zahvalan sam što je to shvatio i što smo, uz određene prepreke, uspeli da ga realizujemo i da otkočimo određene prepreke u zadnjih godinu dana i da dobijemo građevinske dozvole i upotrebnu dozvolu“, kazao je Stamatović i založio se za decentralizaciju Srbije.

Upravo su te dozvole, što je javna tajna, bile motiv da Stamatović „spusti loptu“ i da sa naprednjacima, navodno, uspostavi „džentlmenski dogovor o međusobnom nenapadanju“.

„Današnja poseta predsednika Republike Aleksandra Vučića treba da bude shvaćena i kao početak dijaloga između opozicije i vlasti“, kazao je Stamatović i zahvalio se svima koji su podržali gradnju žičare.

Vučić je uzvratio da „nije došao radi razgovora sa političkim partijama, već da podrži važan projekat i da kaže koliko se raduje svakom uspehu koji donosi korist svakom građaninu i Srbiji“.

„Od mene nećete da čujete da je gondola (žičara, prim.autura) loša, zato što ju je gradio ili što je njenu gradnju inicirao neko drugi. Bilo bi sramota da to radim i govorim. Ponosan sam na ovu gondolu i pomoći ćemo oko njene početne stanice i drugih stvari. Ne zanima me, ni najmanje, ko je na vlasti, ko je imao tu ideju i ko je na tome radio“, rekao je Vučić i time potpuno apstrahovao ranije sukobe aktuelne državne vlasti i čajetinske opštine.

Vučić je rekao i to da „Stamatoviću nije trebalo duže od jednog razgovora da ga ubedi u neophodnost završetka gradnje gondole i dobijanja svih dozvola“.

„Do kraja ove godine biće završen autoput do Požege. Izgradićemo obilaznicu oko Zlatibora, put za Ponikve, da vidimo kakao da od autoputa do Požege nađemo način za brzu saobraćajnicu do Užica i da idemo sa krakom prema Kotromanu i Višegradu, da Zlatibor približimo Beogradu i drugim urbanim centrima u našoj zemlji“, obećao je šef države i najavio završetak sekundarnog gasovoda na Zlatiboru.

Istakavši da je „velika trka između Zlatibora i Vrnjačke Banje po broju noćenja“, on je najavio da će „ta trka da se nastavi, dodatnim ulaganjima u oba turistička centra“.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

U Vučićevoj sviti su bili Tatjana Matić, ministarka turizma, Dušan Bajatović direktor „Srbijagasa“, Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije, Marija Labović, direktorka TOS, mnogobrojni pripadnici njegovog obezbeđenja i drugi. Osim njih, među okupljenima, bilo je i kompletno rukovodstvo Užica, koje predvodi SNS, čiji su raniji čelnici, takođe naprednjaci, oštro kritikovali i bojkotovali Stamatovića, ali i čelnici drugih opština u Zlatiborskom okrugu iz te stranke.

Okupljenima se obratio i Kristijan Buvije, potpredsednik francuske kompanije Pomagalski, od koje je Opština Čajetina kupila opremu za žičaru, a koji je Stamatoviću uručio zahvalnicu za saradnju.

Izgradnja Gold gondole koštala je 13,5 miliona evra, a opština Čajetina je obezbedila novac iz svojih sredstava. To je najduža panoramska gondola, dužine 8.950 metara, sa kapacitetom putnika 600 putnika na sat, sa 55 kabina sa po 10 mesta.

Video: Nenad Kovačević

Opština očekuje da će se investicija vratiti za 10 godina.

Gondola na Zlatiboru puštena u rad (FOTO) 13
Dejan Petrović i trubači Foto: N. Kovačević

Himna i Šiš

Svečanost je, tokom jake vejavice, počela intoniranjem državne himne koju su svirali trubači Dejan Petrovića, nakon čega je usledio kraći umetnički program. Okupljenima je govorio i hvalio Stamatovića Milojko Udovičić – Šiš, Zlatiborac koji je postao prepoznatljiv po svojim volovima i zapregom kada je, pre nekoliko godina, učestvovao u „Zlatiborskoj mobi“, simboličnom početku gradnje žičare, koju je organizovalo čajetinsko rukovodstvo.

 

Bićemo uz naš Zlatibor

„Želim da vam kažem da ćemo biti uz vas, kao što ste vi uz Srbiju. Tako ćemo i mi biti uz svoj Zlatibor, svoju Čajetinu, bez obzira na to ko se i kada nalazio na vlasti i ko će sutra biti na vlasti“, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari