Foto: Kabinet predsednika

Poslovni savet za međunarodno razumevanje (BCIU) je nezavisna organizacija osnovana u cilju unapređenja međunarodne trgovine. Savet pruža podršku kompanijama članicama u nastupu na međunarodnom tržištu i olakšava komunikaciju na nivou komanije i vlada drugih zemalja. Organizaciju čini 200 najvećih američkih kompanija.

Predsednik Vučić informisao je predstavnike BCIU o ekonomskim reformama, koje je Srbija preduzela u poslednje dve godine, i poboljšanju poslovne klime za strane investitore.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija mnogo ulaže u poboljšanje putne infrastrukture, da je politički stabilna i da za strane investitore ima program podsticaja, što je čini jednom od najboljih investicionih destinacija na području Zapadnog Balkana.

Sastanku u Vašingtonu su prisustvovali predstavnici kompanija Coca Cola, UBER, Rio Tinto, Behtel, General electric, NCR, Motorola, Freeport, XCUBE international, MClarty associates, kao i drugih korporacija.

Kompanija UBER izrazila je interesovanje za poslovnu klimu u Srbiji, kao i mogućnostima ulaganja u sektor turizma. Kompanija John Deer zainteresovana je za infrastrukturne projekte u Srbiji.

Predstavnici BCIU istakli su da su ekonomski odnosi SAD i Srbije u usponu, ali da postoje znatno veće mogućnosti za unapređenje trgovinske razmene i dolazak većeg broja američkih investitora. Veliki potencijal leži u saradnji u oblastima auto industrije, IT sektora, farmaceutske industrije, kao i obnovljivih izvora energije.

Ukupna robna razmena u 2016. godini između SAD i Srbije iznosila je 574,5 miliona američkih dolara, što je povećanje za 6,5 posto u odnosu na 2015. godinu.

Predsednik Vučić nastavlja posetu Sjedinjenim Američkim Državama susretima sa kongresmenima i potpredsednikom SAD Majkom Pensom.