Vučić sa predstavnicima Svetske banke: Cilj rast od šest odsto 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Lindom Van Gelder izjavio da je cilj reformi održivi rast BDP u narednom petogodišnjem periodu na godišnjem nivou od 4-6 odsto.

Kako je i najavljeno na nedavnom sastanku sa regionalnom direktorkom Van Gelder, predsednik Vučić održao je kontinuitet razgovora sa Svetskom bankom u cilju nastavka neophodnih strukturnih reformi.

„Cilj ovih reformi jeste održivi rast BDP-a Srbije u narednom petogodišnjem periodu na godišnjem nivou od 4-6 odsto. Naš sadašnji rast od 4 odsto je izuzetno dobar za regionalne prilike, ali Srbija je u stanju da ovakvu tendenciju nastavi, te da dostigne i 6 odsto rasta naredne godine“, naglasio je predsednik Vučić, a prenosi pres služba Predsednika.

Vučić je dodao da je podrška Svetske banke od izuzetnog značaja.

Predstavnici Svetske banke ponovo su istakli da su uspešno sprovedene reforme u Srbiji donele odlične rezultate, kao i da su mere fiskalne konsolidacije, takođe, stvorile osnov za dalji ubrzani rast srpske privrede.

Sagovornici su se saglasili da Srbija treba da nastavi reformski proces u smeru daljeg razvoja finansijskog tržišta uz stvaranje novih finansijskih instrumenata za finansiranje malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Takođe se razgovaralo i o reformi javnih preduzeća, kao i o unapređenju rada Nacionalne službe za zapošljavanje uz dalji razvoj aktivnih mera zapošljavanja.

„Predloženi su i koraci za unapređenje konkurentnosti u različitim oblastima. Srbija postaje sve konkurentnija, ne samo zbog odgovornog odnosa prema budžetu i investitorima, već i zbog sveobuhvatnog pristupa infrastrukturi, koja je neophodna za dalje investicije“, istakao je predsednik Vučić i naglasio da Srbija ostaje posvećena sprovođenju reformi, naročito u oblasti zakonodavstva.

Predstavnici Svetske banke posebno su pohvalili novi zakonodavni okvir u oblasti javnih investicija, javnih nabavki, državne pomoći i dualnog obrazovanja.

Sve prethodno navedeno će, prema rečima Linde Van Gelder, osigurati bolji investicioni i poslovni ambijent, kao i održivi i stabilan privredni rast Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari