Vučić: Sporazum od milijardu dolara 1Foto: Tviter/@predsednikrs

Srbiji se otvara prilika da uz kineska ulaganja, za dve do tri godine postane zemlja s najvišim privrednim rastom u Evropi, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle nekoliko važnih sastanak koje su on i članovi visoke državne delegacije imali tokom posete Narodnoj Republici Kini.

Drugog dana posete Kini, Vučić se sastao sa predstavnicima kineske Državne banke i Eksim banke. Potpisan je i prvi sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije „Šandong Linglong“ o ulaganjima u grad Zrenjanin, javio je RTS.

Potpisan je i prvi Sporazum. Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je u Pekingu okvirni sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije „Šandong Linglong“ o ulaganjima u grad Zrenjanin.

Naime, ta kineska kompanija, jedan od najvećih proizvođača automobilskih guma, planira da investira u fabriku u Zrenjaninu skoro milijardu dolara.

Srbija će sa Kinom potpisati 11 ugovora vrednih tri milijarde dolara.

Delegacija Srbije sastala se i sa predstavnicima vodećih kineskih kompanija.

Vučić je rezultate sastanaka sumirao u izjavi novinarima, a prvi je, kako je istakao, potpisivanje okvirnog sporazuma sa „Šandong linglongom“ za Zrenjanin.

„To su stvari koje menjaju Zrenjanin, Banat“, rekao je Vučić i precizirao da dolazi investicija od 900 miliona dolara.

„Potpisaćemo sporazume sa još dve kompanije, od kojih će jedna više od 100 miliona dolara investirati. To je velika stvar, jer dugo nije bilo velike investicije u srednjem Banatu iz kojeg nam se iseljavalo stanovništvo“, rekao je Vučić.

Preneo je da ima još dobrih vesti, ukazujući da je predsednik kompanije „Šandong Linglong“ rekao da je uputio najavu „BMV-u“ i „Renou“ da će od 2020. isporučivati proizvode iz Zrenjanina, i da su to te firme prihvatile.

„Predsednik kompanije mi je rekao da oni razmišljaju da prošire kapacitete i da fabrika bude još veća, zaposli više ljudi. Ja sam mu na to rekao da je to muzika za moje uši i kazao da smo spremni da razgovaramo i damo još značajnije subvencije, jer to smatramo velikim preokretom za Zrenjanin, Banat i sever Srbije“, istakao je Vučić.

Ukazao je da očekuje da će izgradnja fabrike krenuti u martu, a proizvodnja pre kraja 2020.

Vučić je naveo da je imao i sastanak sa dve velike banke – Bankom Kine i Eksim bankom, koje rade sve projekte kod nas.

„Bez Banke Kine ne bi mogla da se radi Železara. Kada rešimo problem, mi zaboravljamo da smo imali problem. Ne bi bilo uspeha sa Hbis-om da nije bilo Banke Kine. Sa njima radimo i na drugim važnim velikim projektima, kao i sa Eksim bakom“, rekao je Vučić i dodao da Srbija nema problema sa uzimanjem kredita zbog visoke stope rasta, pošto je u suficitu i uspeva da ih vraća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari