Vučić: U decembru dodatnih 20 evra pomoći svim punoletnim građanima 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Svi građani dobiće u decembru još po 20 evra na ime pomoći, najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Pink.

To znači da će penzioneri od septembra do decembra od države dobiti ukupno 100 evra, a da će svi ostali građani, koji su se već prijavili za pomoć, a njih je 5,75 miliona, dobiti ukupno 50 evra, precizirao je Vučić.

On je istakao da je, prema prvoj proceni, rast bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini godine 8,3 odsto i objasnio da to znači da ćemo imati više novca i da je cilj da se podstakne potrošnja.

Vučić: Dodatak za rođenje deteta 5.000 evra

Aleksandar Vučić najavio je večeras da će Srbija biti najjača zemlja u Evropi po stopama stimulacije rađanja i da je njegov predlog Vladi da se za rođenje deteta roditeljima da 5.000 evra.

„Ići ćemo sa izmenama zakona i olakšaćemo trudnicama i porodiljama mnoge stvari, a ići ćemo i sa velikim i značajnim uvećanjem iznosa za rađanje dece – za prvo, drugo, treće i četvrto dete“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nove mere su neophodne jer nam je stopa nataliteta obrnutno proporceinalna rastu životnog standarda, a naveo je i da je već dobio konkretne predloge od ministra za brigu o porodici i demografiju Ratka Dmitrovića.

Vučić: Država pomaže u lečenju dece, većina se leči besplatno

Vučić je istakao da mu je „žao kada mora da interveniše, jer treba svi zajedno da se borimo da se deca izleče“.

U slučaju malog Gavrila morao sam da intervenišem jer se zaposleni striktno drže procedura. Oni su mi rekli da majka nije postigla dobar račun. Zašto majka mora da zna šta je dobar račun?“, pitao je Vučić

Vučić je rekao da se poslednjih godina troši preko tri milijarde na zdravstvo.

„Preko RFZO-a i budžetskog fonda Ministarstva zdravlja leči se 4.567 dece, što je preko šest puta više nego ranije“, rekao je Vučić, da bi kasnije dodao da se „danas izdvaja desetostruko više para nego ikada“.

Kako Vučić kaže, građani treba da se zahvale lekarima, ali i državi.

Vučić: Ne mogu da kažem da se neću kandidovati na predsedničkim izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne može sa „stoprocentnom sigurnošću“ da kaže da neće biti kandidat na narednim predsedničkim izborima, i da odluka o tome još nije doneta.

Vučić je za TV Pink rekao da „ispituju“ ko su drugi ljudi koji bi mogli da pobede na izborima, i da i sam „traži neka rešenja i učestvuje u tome“.

„Ja bih želeo da Srbija u budućnosti bude u sigurnim rukama i da ne upadne u ruke onih koji su je uništavali i razarali, ali ne mogu da kažem sa stoprocentnom sigurnošću da neću, upravo zbog rezultata istraživanja koja sam dobio“, rekao je Vučić na pitanje da li će se kandidovati na predsedničkim izborima.

Treba razgovarati sa Bošnjacima

Budućnost u odnosima Srba i Bošnajka je od ključnog značaja i zato ćemo morati da se poštujemo i da razgovaramo, a ne da gledamo kako jedni drugima da zabijamo nož u leđa, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na TV Pink, komentarišući odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da kriminalizuje negiranje genocida.

Vučić je istakao da pre odgovora na pitanje želi da iskaže pijetet prema srebreničkim žrtvama i da istakne koliko je važno da gradimo prijateljske i bratske odnose sa Bošnjacima.

„Svi smo, ili neki pripadnici naših naroda, smo pravili stvari kojima ne možemo da se ponosimo“, rekao je Vučić i dodao da je teško sa Bošnjacima razgovarati kada pomenete Srebrenicu, „kao i kad nama pomenete neke druge teme“.

„Mi moramo da otvorimo širi društveni dijalog, ne samo sa vlastima – Bošnjaci su većina u tri opštine u Srbiji, Srbi većina u 68 opština u BiH, moramo da gradimo najbolje odnose. Najgluplje je slušati po kafanama u Sarajevu i Beogradu – zgazićemo ih. Ne treba da se gazimo, moramo da čuvamo mir“, poručio je Vučić.

Dodao je i da nije pristalica nametnutih, oktroisanih odluka, jer one nikome nisu donele ništa dobro, samo veće podele.

Vučić: Hrvati su mogli Teslu da stave na neku važniju novčanicu

Aleksandar Vučić se osvrnuo i na to to što Hrvatska hoće da stavi lik Nikole Tesle na svoju kovanicu evra.

„Mogli su Teslu da stave na važniju novčanicu, ali kakve on veze ima sa Hrvatskom. Samo godinu i po dana njegovog života je bilo u Hrvatskoj. Tada je postojala NDH, ubijali su ljude samo što su Srbi. Tesla je sam za sebe govorio da je Amerikanac i Srbin. On je bio Srbin i time se ponosio, ponosio se i američkim državljanstvom i srpskom domovinom. To je odluka Hrvata i mogu da stave koga hoće ali Tesla je rođen kao Ssrbin od roditelja Srba. On je genije i pripada celom čovečanstvu“, kazao je Vučić.

Vučić čestitao Tijani Bogdanović i Damiru Mikecu

Tokom gostovanja na televiziji Pink, Aleksandar Vučić je čestitao sportistima koji su prvog dana Olimpijskih igara osvojili medalje, ali i ostalim sportistima koji se tamo nalaze.

„Nadam se da ćemo osvojiti više medalja nego u Riju. Tada sam slučajno pogodio da ćemo osvojiti osam medalja, a sada verujem da ćemo osvojiti više“, rekao je Vučić.

On je takođe rekao da će novčana nagrada, koja je ove godine povećana, čekati olimpijce koji osvoje medalje u Tokiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari