Nedavno smo krenuli u žestoku borbu protiv ilegalne trgovine duvanom i protiv krijumčara rezanog duvana. Rezultate već postižemo, vidi se to po brojevima, jer po prvi put imamo u budžetu, u protekla dva meseca, da akcize na duvan ne padaju u odnosu na prošlu godinu za isti period.

Sa tom žestokom akcijom ćemo da nastavimo u budućnosti – rekao je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić prilikom puštanja u pogon nove linije za proizvodnju slim cigareta koju je kompanija Japan tobako internešenel instalirala u svojoj fabrici u Senti, uloživši u tu investiciju pet miliona dolara.

On je naglasio da se retko vidi ovoliko zadovoljnih radnika u Srbiji koliko je video u Senti, i poručio domaćinima da u Vladi Srbije imaju pouzdanog prijatelja koji će stvoriti zakonske regulative i sprečiti kriminal, tako da će imati stabilne uslove za poslovanje.

– JTI ima puno poverenje u Vladu Srbije i podržava mere koje ona preuzima u cilju suzbijanja nelegalne trgovine rezanim duvanom – izjavio je Kris Vuds, generalni direktor i potpredsednik kompanije JTI za Zapadni Balkan, i dodao da je JTI od kupovine Duvanske industrije Senta 2006. uložio 169 miliona dolara, kao i da je ta kompanija u Srbiji šesti najveći porezni obveznik. „Naš kontinuirani rast i ovogodišnja investicija šalju jasnu poruku postojećim i potencijalnim investitorima da je Srbija atraktivna destinacija za ulaganje i važno tržište u razvoju. U stabilnom i predvidivom poslovnom okruženju, odlučni smo u našoj nameri da se razvijamo još više i nastavimo da doprinosimo razvoju srpske privrede“, zaključio je Vuds.

Nova mašina pomoći će kompaniji JTI da sačuva radna mesta u našoj zemlji u vreme velikih izazova, s obzirom da se i industrija i Vlada suočavaju sa problemom nelegalne trgovine rezanim duvanom i negativnim uticajem na budžetske prihode, radna mesta, proizvođače duvana, maloprodavce i celu srpsku privredu.

Događaju su prisustvovali i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Masafumi Kuroki, Ambasador Japana i Rudolf Cegledi, gradonačelnik Sente.

Bilans

Od kupovine Duvanske industrije Senta pre osam godina, JTI je modernizovao pogone, pokrenuo proizvodnju cigareta i izvezao cigarete i duvan u vrednosti od 118,4 miliona dolara. JTI izvozi cigarete iz naše zemlje u Crnu Goru, Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, a duvan u Evropsku uniju. Samo prošle godine u budžet Srbije uplaćeno je 13,6 milijardi dinara. Kada je JTI započeo poslovanje u Senti, fabrika je imala 77 zaposlenih, danas ih je više od 300 u Senti i Beogradu, a angažuje i oko 380 proizvođača duvana i sezonskih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari