Vujović: Bez bacanja para 1Foto: Fonet

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da zakon kojim su smanjene
penzije nema rok do kad važi, ali da su se stvorili uslovi da se za penzije u idućoj godini izdvoji 20 milijardi dinara više nego 2014. kao i da se nastavi sa socijalnom
komponentom budžeta.

Planiramo da Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) manje zavisi od budžeta, a da se penzije povećavaju, rekao je Vujović tokom skupštinske rasprave o predlogu budžeta.

Prema njegovin rečima, 2014. godine, kad je donet zakon o privremenom smanjenju plata i penzija u Srbiji, iz PIO Fonda za penzije isplaćeno 508 milijardi dinara, 2015. 490 milijardi dinara, 2016. 494 milijardi dinara, ove 498 milijardi.

Planiramo da iduće godine vratimo to na 527 milijardi dinara, što je 20 milijardi više nego 2014. ukazao je Vujović.

Poslanik DS Goran Ćirić upitao je ministra finansija, ako je javni dug zemlje, kao krizni momenat za smanjenje penzija, otklonjen, zašto se ne ukine zakon o smanjenju penzija.

Nismo oročili zakon, danas su se stvorili uslovi da se nastavi sa socijalom i socijalnom državom, danas za to imamo realne uslove, dodao je Vujović.

Ovo što mi nudimo je težak, ali pravi put. Ovo je put koji već tri godine pokazuje da je pravi, MMF nam tu samo pomaže, rekao je ministar finansija.

On se složio sa primedbama opozicionih poslanika o subvencijama države i predočio: „Ostavili smo subvencije koje su kapitalne, a ukinuli one koje su direktno bacanje para“.

Šef poslanika DJB Saša Radulović rekao je da su plate i penzije smanjene da bi mogla da opstanu javna preduzeća i preduzeća u restrukturiranju.

Ako Železara Smederevo stvara gubitak od 270 miliona evra, a Er Srbija od 150 miliona, vidimo da se štedelo na građanima i privredi, a ne tamo gde je trebalo štedeti, dodao je on.

Ovo nije Vaša krivica, rekao je Radulović Vujoviću, Vi ste uradili što ste mogli makroekonomski, problem je loša ekonomska politika Vlade Srbije!

Ministarka građevinsrtva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da su investicije samo u saobraćaj u Srbiji danas vredne više od 12 milijardi evra.

Ona je istakla da je stepen izvršenja budžeta njenog Ministarstva ove godine, i to kapitalnih investicija, 78 odsto.

Kako je predočila, budžet Ministarstva za iduću godinu povećan je za pet milijardi dinara.

Nikad se više u Srbiji nije gradilo, rekla je, sa 500 gradilišta u 2013. godini došli smo na 21.000 gradilišta. U raspravi sa poslanicima opozicije, ona je izrazila zahvalnost prethodnim vlastima Srbije i predsedniku Borisu Tadiću na zaključenioim sporazumima za infrastrukturne
projekte, kao što su s Kinom ili Rusijom.

Prema njenim rečima, na tim poslovima radi minimum 50 odsto srpskih kompanija.

Polovina domaćih kompanija će graditi prugu Beograd – Budimpešta, naglasila je, kao i na obilaznici oko Beograda.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, odgovarajući na tvrdnje poslanika o zabranjenom zapošljavanju u zdravstvu zbog čega su ugroženi životi, naveo je da je od 2014. godine u zdravstvu zaposleno 5.900 zdravstevenih radnika od čega oko 2.000 lekara.

Svi ti ljudi danas rade i zaposleni su na konkursu transparentno, za razliku od prethodnog perioda, ukazao je Lončar i napomenuo da je odobreno i preko 6.000 specijalizacija od 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari