Vujović: O povećanju plata krajem oktobra 1Foto: FoNet

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je danas da je za povećanje plata i penzija potreban ekonomski rast, a ne samo fiskalni rezultat i da će se tačan procenat povećanja znati krajem oktobra, kada misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dođe na zvanične pregovore.

Vujović je za RTS rekao da u ovom trenutku Srbija ima suficit budžeta, ali da će na kraju godine zabeležiti blagi deficit od oko dva odsto, a da se u narednoj godini očekuje mnogo manji deficit od 1,5 do 1,7 odsto bruto domaćeg proizvod (BDP), prenosi FoNet.

Mi smo ovu godinu započeli sa projekcijama rasta od 1,2 odsto, to je podignuto na 1,8 odsto, a na osnovu većih investicija i svih drugih performansi to smo dodatno podigli na oko 2,5-2,6 odsto, što se sada ostvaruje i možemo to čak i da premašimo, objasnio je Vujović.

Takvi rezultati nam, rekao je Vujović, daju osnov da verujemo da možemo da ostvarimo trajni prostor za povećanje plata i penzija.

Krajem oktobra, kada misija MMF dođe na zvanične pregovore, Srbija će imati rezultate za tri kvartala i znaće se preciznije za koliki će procenat biti povećane plate i penzije, rekao je Vujović.

Gostujući na RTS Vujović je istakao da je za Srbiju važno donošenje jednostavnog poreskog sistema gde će dažbine biti proporcionalne ekonomskoj moći zemlje.

On je najavio formiranje radne grupe, u koju će biti uključeni Poreska uprava i sektor Ministarstva finansija koji se bavi razrezivanjem stopa poreza, kao i MUP i svi drugi nadležni sektori, prenosi B92.

„Želimo da rezultat bude slično ukupno poreske opterećenje, tako da oni koji imaju automobile sa većom kubikažom a manje vrednosti, ne budu preopterećeni kao danas“, naveo je Vujović.

On je objasnio da će ljudi koji imaju automobil vredan 300 evra i dalje plaćati porez, ali da će poreska stopa biti realna i proporcionalna vrednosti automobila. Isto tako, poreska stopa će biti viša za automobile veće vrednosti.

Ističući da je procedura već pokrenuta, ministar je rekao da očekuje da će ona biti završena u narednih mesec-dva i da će se od 1. januara novi propis naći u primeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari