Vujović: Pažljivo se računa koliko će biti povećane plate i penzije 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Pažljivo se računa koliko će biti povećane plate i penzije, izjavio je večeras za RTS ministar finansija Dušan Vujović koji je rekao da je lepo podeliti novac odmah, ali treba imati osnovu da to bude održivo.

Izvesno je da će biti povećanja plata i penzija, rekao je Vujović i istakao da se na osnovu tzv. baznog scenarija pažljivo računa koliko će to povećanje biti.

„Da vidimo koliki je prostor za povećanje plata i penzija, da to ostane u gabaritima učešća u BDP kako je i planirano, i da se time praktično krene u novi porast koji će biti veći od startne pozicije u oktobru 2014. kada smo krenuli u reforme“, naveo je on.

Rekao je i da je moguće da će penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć do kraja godine. Navodi i da nije dobro da ulazimo sa suficitom ove godine, a da opet planiramo deficit naredne godine.

„Mnogo se govori o usporavanju rasta u ovoj godini koje je delom rezultat nepredvidivih i negativnih uticaja pre svega u poljoprivredi i delom u energetici. Dobra vest je što će to sledeće godine biti kompenzirano, očekujemo da bude natrposečan rast poljoprivrede, kao što je bio i prethodne godine, posebno imajući u vidu mere koje se preduzimaju“, rekao je Vujović.

Rast realnog i nominalnog BDP do kraja godine biće, kako je istakao, u okviru onoga što možemo da podnesemo, odnosno neće biti potrebe za revizijom bilo koje budžetske veličine.

„Realan rast je bio projektovan na tri odsto, a mi očekujemo da bude iznad dva odsto. Očekujem da će nominalni rast biti koliko je planirano, pošto imamo malo veći rast cena. Očekujemo da će svi agregati biti na nivou koji je projektovan i da nećemo morati zbog toga da korigujemo nijednu stavku u budžetu“, rekao je Vujović .

On je dodao da neće biti revizije budžeta.

Povodom nagrade „Global marketa“, zvanične publikacije koju izdaju MMF i Svetska banka, koja ga je izabrala za ministra finansija godine za centralnu i istočnu Evropu, Vujović je istakao da su u savremenom svetu čak i nagrade koje su individualne, rezultat su timskog rada.

„Da nije bilo mandata koji su birači dali vladi koja je izabrana 2014, da vlada na čelu s Aleksandrom Vučićem nije prihvatila i stvorila da se politički program definiše i sprovede ne bi ni bilo šansa da ga sprovedemo. Mi smo iskoristili priliku, definisali dobar program i, što je najvažnije, istrajali u njegovom sprovođenju“,naglasio je Vujović.

Mnoge prilike, kako je dodao, ranije nisu bile iskorišćene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari