Vujović: Poziv kineskim investitorima 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović govorio je danas u Pekingu na Konferenciji “Makroekonomski i fiskalni okvir za uspešnu implementaciju inicijative – jedan pojas – jedan put” i pozvao sve zainteresovane kineske investitore i kompanije da učestvuju u srpskim projektima.

Cilj ove inicijative je da promoviše dijalog o ekonomskim politikama, ubrza međunarodnu saradnju u oblasti infrastrukture, trgovine i finansija i privuče značajne resurse iz Kine i drugih izvora, uključujući i privatni sektor, a sve u cilju infrastrukturnog razvoja kao osnove dugoročnog održivog rasta, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Vujović je rekao je Srbija aktivno učestvuje u inicijativi “jedan pojas – jedan put” razvijanjem infrastrukturnih projekata i povezivanjem od juga prema Evropi i unutar regiona Zapadnog Balkana, kako putnom ,tako i železničkom mrežom.

On je ukazao da, pored infrastrukture, Srbija ima projekte u oblasti zaštite životne sredine (tretman otpadnih voda i toplovod) i energetike (termoelektrane).

Naglasio je važnost železničke i putne veze od juga do ključnih destinacija u Zapadnoj Evropi, čime Srbija dobija mogućnost da svojim proizvodima ravnopravno konkuriše na ovim važnim tržištima.

Na skupu u Pekingu, kojem su prisustvovali vodeći ministri i guverneri centralnih banaka iz Evrope i sveta, političari i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, Vujović je pozvao sve zainteresovane kineske investitore i kompanije da učestvuju u srpskim projektima i dodao da Srbija ostaje posvećena ovoj inicijativi kako bi završila započete infrastrukturne projekte i postala konkurentna zemlja Balkana na putu ka Evropi.

Konferencija, koju su otvorili guverner Narodne banke Kine Ji Gang i direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, definisala je ključne izazove za uspešno sprovođenje inicijative “jedan pojas – jedan put”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari