Vujović reformator godine 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nije teško ubediti ministra finansija da se smanje opterećanja na plate, ali treba ubediti ostale odakle naći novac za usluge, ocenio je danas ministar finansija Srbije Dušan Vujović kojeg je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) proglasila reformatorom godine.

Svi imaju predloge kako se dobro troše javna sredstva, ali niko nema predlog kako da se obezbede sredstva na strani javnih prihoda, naglasio je Vujović i poručio da je merama konsolidacije „kupljeno vreme“ da se ne žuri sa nekim stvarima.

Ako smanjimo opterećenja na plate imamo deficit u PIO, zdravstvu, socijali, istakao je on.

Vujović je, na promociji „Sive knjige 10“ NALED, zahvalio na priznanju, ali je ukazao da zasluge pripadaju celom timu jer da birači 2014. godine nisu dali mandat Vladi Srbije, i da tadašnji premijer Aleksandar Vučić „nije otvorio prozor za reforme“ situacija bi bila drugačija.

Prema njegovim rečima, uradili smo dosta, ali sada ima još više stvari koje bi trebalo uraditi.

Kad se popnete na brdo vidite dalje, saznajete više i saznajete da ima mnogo toga što još ne znate, rekao je Vujović koji je naglasio da Srbiju očekuje put evropskih integracija i četvrta industrijska revolucija i da se mora dobro pripremiti.

Na komentar da se od 100 preporuka NALED, svaka treća tiče Ministarstva finansija, Vujović je rekao da su tri godine fiskalne konsolidacije sada dobra osnova za napredovanje i da se radi na rešavanju pitanja administrativnih taksi i naknada.

Vujović je rekao da se sa NALED i drugim organizacijama radi na brobi protiv sive ekonomije, a ključna stvar će biti reforma Poreske uprave.

Želimo da se Poreska reorganizuje tako da bude u stanju da se obveznici plaše te uprave, da sa malim brojem provera hvatamo najveći borj prekršaja, ali želimo da se promeni i odnos građana prema Poreskoj upravi, kao i Poreske uprave prema građanima, naglasio je Vujović.

Ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da je reforma građevinskih dozvola bila revolucionarna dovela do toga da Srbija na Duing biznis listi Svetske banke napreduje sa 148 mesta pre tri godine, na deseto mesto u svetu.

Ovo je veliki iskorak za nas, ali i iza nas, jer nas očekuje reforma katastra i to će biti završeno ove godine, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je izjavila da neki zakon može biti odličan, ali ako se ne primenjuje u praksi to ništa ne znači, što je bio slučaj sa prethodnih pet zakona o legalizaciji.

Prema njenim rečima, obezbedili smo sve što je potrebno da lokalne samouprave mogu da sprovode zakon o ozakonjenju i sada ako nema primene slede kazne.

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će to ministarstvo raditi na izmenama i dopunama zakona o sudskim taksama, što je primedba privrednika, ali treba biti obazriv jer se iz jednog njihovog dela finansiraju plate sudija i zaposlenih u sudovima.

Radimo na tome da se ne plaćaju sudske takse u slučaju mirnog rešavanja sporova, ali u nekim državama poput Italije, sudske takse su upravo visoke jer služe kao blokada za buduće sporove, rekla je Kuburović.

Na svečanosti u Skupštini grada Beograda NALED je, pored nagrade Reformator godine za Vujovića, uručio i priznanja novinarkama Blica i RTS Danijeli Nišavić i Zorki Đukanović, predstavnicima državne uprave Milanu Dobrijeviću, Nataši Kovačević i Mihajlu Jovanoviću, kao i predsedniku opštine Loznica Vidoju Petkoviću kao najefikasnijoj opštini u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari