Vujović: Restruktuiranje preduzeća može da krene 1

Pre godinu dana prepreke su bile u prihvatanju programa restrukturiranja velikih javnih preduzeća, a sada dolazimo u fazu realizacije, suština je da programi treba da krenu napred, rekao je večeras ministar finansija Srbije Dušan Vujović.

On je to izjavio za RTS u Vašingtonu, gde su nastavljeni razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), početi u setpembru.

„Velika preduzeća treba da se osposobe da prime strani menadžment, da hvataju korak sa svetom u kvalitetu upravljanja resursima, da se osposobe da refinansiraju obaveze po nižim kamatnim stopama da bi dobile korist od toga što je Srbija bitno smanjila rizike i u svetu se to kroz kamatne stope prepoznaje“, objasnio je Vujović.

On očekuje da se to refinansiranje vrši po mnogo povoljnijim uslovima i za preduzeća i Srbiju u celini.

Očekujem i da ljudi nađu svoj interes u novom pristupu radu i da se ostvare ciljevi u restrukturiranju i optimizaciji broja zaposlenih u celom javnom sektoru i javnim preduzećima, rekao je on.

„Sa Svetskom bankom smo razgovarali o tekućim projektima i planu saradnje sa Vladom Republike Srbije o definisanju prioriteta i merenju realizacije prioriteta u prvih 100 dana nove vlade“, rekao je Vujović.

Vujović je razgovarao i sa potpredsednikom Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Sirilom Milerom koji je rekao da je zadovoljan trendovima na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju.

Ima i zamerki da je spora realizacija restrukturiranja javnih preduzeća.

„Miler je primetio da je Zapadni Balkan jedna od najdinamičnijih zona Evrope. Jesu kasnije krenule reforme, ali se sada posvećuju reformama i trude se da nadoknade vreme – Srbija, Crna Gora, Makedonija pokušavaju da uhvate korak i ostvare stvari koje su bile predmet zemalja koje su prošle dekade pristupile EU“, rekao je Vujović.

On je istakao da Berlinska inicijativa ulazi u završnu fazu, dogovara se podrška trgovini kao osnovi razvoja saradnje i tranzita preko područja gde je infrastruktura jedan od najvažnijih elemenata, kao i slobodna trgovina i pružanje finansijskih usluga koje to omogućavaju.

Prema njjegovim rečima, predstojeća zajednička sednica vlada Srbije i Albanije će biti korak u pravcu da se podrži investicioni projekat i saradnja kao osnova budućeg razvoja i perspektive za sve zemlje u regionu.

Želja Svetske banke je, istakao je on, da se fokusiramo na prepreke na koje nailazimo u ovoj fazi.

Na jesenjem zasedanju je zaključeno da je u 2016. došlo do blagog zastoja BDP, ali prognoze za 2017. su ipak malo bolje.

Očekuje se oživljavanje rasta u Kini i zemljama u razvoju, povoljniji uslovi za Srbiju, ali to ne uklanja izazove. Nastavlja se sa podržavanjem otvorenosti privreda, prihvatanjem promena, dodao je Vujović.

Svidelo mu se što je Kristin Lagard citirala Kejnza – ‘nikada nam nisu nedostajale ideje, već rešenost da se odreknemo starih navika, loših institucija, loših rešenja da bismo išli napred’.

„Mislim da to važi za Zapadni Balkan, Srbiju i za ceo svet“, zaključio je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari