Vujović: Srbija obezbeđuje podršku MMF 1Foto: FoNet

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da Srbija odličnim rezultatima nastavlja da obezbeđuje punu profesionalnu i finansijsku podršku Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke ali idrugih finansijsih institucija, saopštilo je Ministarstvo finansija. 

Na sasatanku Komiteta za razvoj borda guvernera MMF i Svetske banke konstatovano je da je globalni ekonomski rast u 2016. Godini i dalje usporen ali da se u 2017. godini očekuje skok. 

Grupacije Svetske banke i MMF pozvane su da zajedno rade sa zemljama i doprinesu sinergiji između monetarne, fiskalne i strukturne politike reformi, stimulišu rast, stvaranje novih radnih mesta i jačanje dobiti od multilateralizama za sve. 

Razvoj infrastrukture je od velikog značaja za razvoj, naglašeno je na Komitetu. Podržana je uloga Svetske banke u sazivanju, povezivanju i koordinaciji između vlada UN, MMF, Multilateralnih razvojnih banaka i Svetske trgovinske organizacije. 

Ovaj skup nedvosmisleno je potvrdio podršku medunarodnih finansijkih instutucija i svih zemalja članica prihvatanju održivih ciljeva razvoja za narednih 15 godina kao osnove za borbu protiv siromaštva zasnovanu na punom aktiviranju ukupnih ljudskih i resursnih potencijala u svetu, navedeno je u saopštenju Ministarstva. 

Naglašeno je da je privatni sektor od suštinskog značaja za stvaranje novih radnih mesta i isporuku višeg životnog standarda. Javne politike poboljšavaju upravljanje i  regulaciju tržišne konkurentnosti i povećavaju otvorenost i predvidivost što su ujedno preduslovi za veće investicije i bolje rezultata razvoja. 

Rečeno je i da Internacionalna banka za rekonstrukciju i razvoj (IBRD) očekuje povećanje kapitala kako bi mogla da odgovori zahtevima zemalja na srednjem nivou dohotka ali i da Internacionalna razvojna agencija (IDA) dostiže naviši AAA rejting i ubuduće će, pored donacija, moći da prikuplja resurse i na finansijskim tržištima. 

Na Komitetu je posebno istaknut značaj Platforme koja predstavlja odgovor na globalnu krizu a koja je najavljena na Samitu o izbeglicama i migrantima održanog u septembru 2016. Njenom primenom očekuje se sistematska i bolje koordinisana podrška u kriznim situacijama uključujući i one koje proizilaze iz prisilnog raseljavanja, prirodnih katastofa i pandemija. 

Naredni sastanak Komiteta za razvoj zakazan je za 22. April 2017. godine. Ovaj skup okuplja vodeće lidere iz oblasti ekonomije i finansija i održava u okviru godišnje skupštine MMF i Svetske banke u Vašingtonu, zaključrno jer u saopštenju Ministarstva finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari