Vujović: U raskoraku smo od Tita, politička obećanja stalno ispred mogućnosti 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Srbija mora da sprovede do instucionalne reforme da bi došli veliki investitori, ocenio je u intervjuu N1 bivši ministar finansija Dušan Vujović i istakao da smo „od smrti Tita u raskoraku, stalno politička obećanja idu ispred mogućnosti, a kao veliki problem domaće privrede istakao korupciju.

Svi od „vrha države do poslednjeg čoveka“ treba da shvate da u korupciji svi gube“, rekao je on. Na pitanje koliko će biti potrebno vremena da građani Srbije osete standard kakav žele, on je ponovio da je smo akumulirali niz godina sa negativnim i lošim rastom i da ako budemo nastavili tim stopama, da smo samo 0,6 brži od 15 zemalja stare Evrope, da će onda biti potrebno 185 godina da se naša kupovna moć približi evropskoj kupovnoj moći.

„Moja procena je da možemo maksimalno da ostvarujemo 5, 6 ili 7 odsto naprezanjem postojećeg modela. A to je model gde privatni sektor ima ograničenja u ulaganju, gde ima rupa u infrastrukturi, gde ima nedovoljno obrazovane radne snage, nedovoljno ulaganja u inovacije i investicije… u tim uslovima biće potrebno 40 godina da hvatamo korak“, pcenio je on.

Za nas na duži rok nema kalkulacije, morate da rešite, ako ćete da idete u Evropu, morate da uradite sve. Zasucite rukave i ispunite te uslove. Govoreći o razlozima zbog kojih država nikako da siđe sa sive liste FATF i koliki je problem korupcija, on je rekao da imamo problem sa korupcijom i posebno sa percepcijom korupcije, i da se ona „kalemi na prepreke u sistemu“.

Kako je rekao, postoji krupna korupcija, na visokom nivou u državi, a postoji i benigna tehnička korupcija. „Treba prvo u društvu da se podigne svest o tome da je korupcija štetna, pa da se krene da se ona iskorenjuje“, istakao je Vujović.. Kako je rekao, tek kad narod shvati da je svima bolje ako korucije nema, tek onda može nešto da uradi.

„Mi se poboljšavamo, ali perceprija korupcije ostaje, pošto investitori gledaju na indekse korupcije kao na pokazatelj nestabilnosti, ako su indeksi visoki zadrhtaće mu ruka da li da investira. To je poruka“, navodi. Vujović kaže i da veliki investitori još nisu došli u Srbiju.

„Veći dolaze, ali pojedinačnim ulaganjima, to je ceo proces, ako oni ne veruju elementima u lancu, oni će otići i vratiće se kad bude vreme. Na nama je da shvatimo da je to problem. Dok mi tome ne stanemo na put, niko drugi neće“, kaže on.. Upitan koliko utiče politika u donošenju određenih ekonomskih mera, on je rekao da je Srbija u komplikovanoj političkoj situaciji odavno, ne samo sada.

„Od Tita smo u raskoraku, stalno politička obećanja idu ispred mogućnosti“. Upitan da li je u vreme kada je bio ministar finansija trpeo političke pritiske, on je odgovorio – permanetno. „Ali ne ucenjuje vas niko, samo vas stave pred svršen čin, da uzmete na sebe gnev i ovih i onih“, rekao je Vujović..

Na pitanje ko je kriv što nije završena reforma javne uprave, javnih preduzeća, on je rekao – vlada. „To je par ekselans odluka Vlade. …Odgovornost je sektorskih ministarstava da kažu kako će se upravljati EPS-om, rudnicima, postoji i mešana sektorska odgovornost, i da se na vladi odluči kako će to sve da ide“, objasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari